Україна і світ

Які інфекції можуть спалахнути на затоплених територіях через підрив Каховської ГЕС

Затоплення  під час війни таких великих південних територій та ще й напередодні настання сезону літніх спекотних днів і ночей, звісно, викликає занепокоєння стосовно можливого виникнення особливо небезпечних хвороб.

Лікар-епідеміолог Людмила Мухарська пояснила Фактам ICTV, чого можна очікувати, до чого готуватися, на які виклики доведеться відповідати.

– Треба розуміти, що наслідки можуть бути короткостроковими і віддаленими.  Короткострокові загрожують зараз, і віддалені становитимуть загрозу пізніше, коли вода зійде.

Отже, що на тепер.  Мухарьска наголошує, що на території, яка зараз залита водою, є природні вогнища інфекційних захворювань, у тому числі особливо небезпечних.

Мова йде, в тому числі про лептоспіроз і туляремію. Якщо ці осередки зараз розмиті, а потім буде значна вологість і висока температура, то може початися активне розповсюдження цих збудників, в тому числі гризунами, які врятуються.

– Щодо холери можу сказати наступне: якщо на Херсонщині і циркулював якийсь місцевий холерний ібріон, то його життєздатність дуже знижена, оскільки в цій області дуже дано не реєструвалися випадки холери, – каже Мухарська.

Тобто, теоретично, холера може виникнути, але це малоймовірно.

Найбільш вірогідним може бути спалах гепатиту А, оскільки, очікуються серйозні проблеми з питною водою. Скоріш за все її будуть підвозити. І тут варто враховувати, в яких ємностях її доставлятимуть, як зберігатимуть. У будь-якому випадку люди повинні її кип’ятити. Це обов’язково!

Звісно, є різні методи обеззараження води, зокрема таблетовані препарати: кинув таблетку у відро – і можеш користуватися водою без страху. Але невідомо, чи матимуть люди можливість отримати ці препарати, а якщо зможуть, то в якій кількості.

Так що кип’ятіння залишається єдиною доступною формою обеззараження води.

– Не можу не сказати про ще одну потенційну і дуже велику небезпеку – сибірську виразку. Якщо будуть розмиті скотомогильники, а їх багато по всій Україні, то можуть виникнути значні ризики розповсюдження сибірської виразки, – каже лікарка.

Правила, яких варто дотримуватися в зоні лиха – такі ж як при небезпеці від кишкових інфекцій – мити руки, кип’ятити воду, правильно користуватися антисептиками.

Просте бризкання на руки не має жодного ефекту, треба руки, зволожені антисептиком, тримати 40-60 секунд і лише потім можна вважати їх чистими.

Фото: Укргідроенерго

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-06-06 19:08:02

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин