Які два продукти заборонено їсти членам королівської родини і чому: розказує дворецький

Королівській родині заборонено їсти будь-які страви з додаванням часнику. Окремий заборонений продукт – молюски, зокрема, устриці, мідії, гребінці, які, парадокс, вважаються “королівським делікатесом”.
Усе можуть королі, тільки не це
Узагалі режим харчування королівської родини надзвичайно суворий. Королівським шеф-кухарям дають перелік інгредієнтів, які потрібно вилучити з королівського меню.
Зазвичай ці інгредієнти широко не розголошуються. Про них знає вузьке коло осіб. Принаймні, так було до останнього часу.
Але про один з них розказала сама королева Камілла під час виступу в шоу Masterchef Australia. Вона зізналася, що королівським особам, етикет наполегливо рекомендує уникати часнику – продукту, популярного у багатьох кухнях світу.
– Мені неприємно це говорити, але часнику ні-ні, – зазначила королева із жалем.
Однією з причин цього є те, що присмак часнику може залишатися досить довго і бути неприємним для самих королівських осіб. А от запах часнику навряд чи сподобається всім, з ким вони зустрічаються.
Королева Єлизавета II крім часнику, не любила ще й цибулю. Проте, цей овоч не заборонений у меню.
“Королівський” делікатес королям не подають
Про другий продукт, на який традиційно розповсюджується вето у королівському меню, проговорився екс-дворецький Грант Гаррольд.
Шеф-кухарям заборонено подавати членам королівської родини молюсків, зокрема устриць, мідій, гребінців. Особливо під час офіційних прийомів.
Це обмеження викликане питанням безпеки, оскільки відомо про безліч випадків отруєння саме морськими молюсками.
Ласують, попри традиційну заборону
Проте, як зізнався Гарольд, деякі члени родини не змогли відмовитися від цих делікатесів і ласують ними вдома. Шеф-курарі в цьому разі мусять вжити всіх заходів безпеки – від перевірки надійності постачальника, до вивчення зовнішнього вигляду молюсків чи правил їхньої кулінарної обробки.
Як легенду королівського дому передають назву страви, яку полюбляла королева-матір Єлизавета Боуз-Лайон. Ця розкішна става містила молюсків, омарів і крабів і називалася Eggs Drumkilbo.
Окрім усього перерахованого вище, туди додавали ікру, огірок, печений помідор, перепелине яйце з рідким жовтком і заправляли все це майонезом.
Гарольд зазначив, що нинішні члени родини не замовляють цієї страви.
Джерело: Express
Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-01-23 11:50:00