Україна і світ

Яке сьогодні свято – 16 березня 2024: день ангела, прикмети та що не можна робити

Сьогодні, 16 березня, у світі говорять про свободу інформації та не роблять селфі. У православних вірян на цю дату припадає Савин день.

Факти ICTV дізналися більше про історію свят, а також про іменинників, прикмети та заборони, повʼязані із сьогоднішнім днем.

Яке сьогодні свято – 16 березня 2024 року

Згідно з новим церковним календарем вшановується памʼять святих мучеників Савина і Папи (29 березня за старим стилем).

Зараз дивляться

Святий мученик Савин правив містом Єрмополь у Єгипті. Йому довелося тікати від гонінь імператора Діоклетіана у тихе далеке село. Проте жебрак, якому Савин завжди допомагав та годував, зрадив його і здав владі. Святого та ще шістьох християн схопили, катували, відтак втопили в Нілі.

Святий мученик Папа також постраждав за віру Христову. Він пройшов крізь суд та тортури та помер прив’язаний до сухого дерева, що потім почало родити.

Який сьогодні, 16 березня 2024, день в Україні

Щороку на цю дату припадає День свободи інформації. Він нагадує про важливість прозорості влади та право громадян на доступ до інформації. Метою запровадження цього дня є заохочення людей будувати більш відкрите та демократичне суспільство.

На третю суботу березня випадає Міжнародний день спортивних автоперегонів. Він збігається зі змаганням під назвою 12 годин Себрінга, що проводиться у Флориді в США. Цього дня шанувальники автоспорту вшановують азартних та відчайдушних людей, що люблять швидкість. Також вони відзначають внесок перегонів у розвиток світового спорту.

Любителі рукоділля 16 березня святкують День квілтінгу. Так називається техніка створення ковдр чи подушок з клаптиків тканини, що наповнюються ватою чи фатином.

А ще сьогодні відзначають оригінальне свято – День без селфі. У світі важко знайти користувача соцмереж, що не мав би свого фото у власному профілі. Зараз зробити його дуже легко, для цього потрібен лише смартфон. Інколи люди так захоплюються фотографуванням самих себе, що йдуть на ризик для життя задля фото, що набере якнайбільше лайків. Тож таке незвичне свято має нагадати усім про те, що все має бути в міру, і не варто ставити вдалий чи яскравий кадр вище за власну безпеку.

Хто святкує день ангела 16 березня 2024

Якщо сьогодні у вашій родині сталося поповнення і на світ зʼявився хлопчик, маєте широкий вибір імен серед покровителів. Сьогодні день ангела відзначають ті, кого звати Олександр, Денис, Омелян, Іван, Павло, Роман, Трохим, Еміль, Юліан та Ян.

Що не можна робити 16 березня 2024 року

Наші пращури цього дня не давали гроші в борг, бо вірили, що так бідуватимуть весь рік. Також не розпалювали багаття, аби не сталося пожежі. Жінки не носили важке, щоби не розжитися турботами.

Астрологи не радять стригтися, бо це загрожує застудою та проблемами з нюхом.

Що можна робити сьогодні

Савин день в народі ще називали Візковим, бо зазвичай у цей час готували вози до літа, що приходили на зміну. Тож цього дня намагалися обʼїхати на возі своє село, бо вірили, що це принесе удачу.

Згідно з місячним календарем 16 березня вважається сприятливим для укладання шлюбів, науки, освіти й духовник практик.

Корисно буде попіклуватися про себе та присвятити час косметологічним процедурам чи сходити на масаж.

Народні прикмети на 16 березня

  • Погода цього дня віщує, якими будуть наступні кілька днів.
  • Якщо пташки купаються в калюжах чи літають колами над будинком — чекайте на тепло.
  • В річках мало води – гарного врожаю не буде.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-03-16 05:34:23

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин