Україна і світ

Як візит Зеленського до США перегукується з поїздкою Черчилля після нападу на Перл-Гарбор

Журналісти телеканалу CNN проводять паралелі візиту президента України Володимира Зеленського до США з візитом британського прем’єра Вінстона Черчилля 81 рік тому.

Зазначається, що приїзд Зеленського наче відгомін прибуття Черчилля до Вашингтона через кілька днів після нападу Японії на Перл-Гарбор.

— Той різдвяний візит зміцнив альянс, який згодом переміг у Другій світовій війні та побудував післявоєнний демократичний світ, – зазначають журналісти.

CNN нагадує, що у своєму зверненні до парламенту Великої Британії на початку цього року Зеленський порівняв український опір проти Росії з самотнім спротивом Британії нацистам за дні до вступу США у Другу світову війну. Тому його візит загострить паралелі з іншими подіями. Такими як зустріч Черчилля та 32-го президента США Франкліна Рузвельта.

Впродовж кількох днів мозкового штурму та нарад, за режимом Черчилля: з хересом на сніданок, скотчем на обід, шампанським на вечір та келихом бренді перед сном – два лідери розробили план поразки нацистської Німеччини та імперської Японія та заклали основу західного альянсу. Що, як зазначає видання, Байден відновив у своїй підтримці України.

Черчилль знав, що участь США у Другій світовій війні – це ключ до перемоги над Адольфом Гітлером. Тоді під час візиту прем’єр сказав:

— Я проводжу цей ювілей і свято далеко від моєї країни, далеко від моєї родини, і все ж я не можу чесно сказати, що відчуваю, наче я далеко від дому.

CNN пише, що Зеленського, безсумнівно, чекає такий прийом, і він сподіватиметься, що додаткова підтримка США означатиме, що Вашингтон справді “витягнув меч заради свободи та відкинув піхви”. Так охарактеризував дії адміністрації Рузвельта прем’єр Черчилль у своєму зверненні до Конгресу 12 грудня 1941 грудня.

Напередодні стало відомо про візит Володимира Зеленського до Вашингтона. Це перша поїздка глави держави за межі країни після повномасштабного вторгнення.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У середу, 21 грудня Зеленський збирається виступити перед Конгресом. Його візит до Вашингтона було обговорено між ним та президентом США Джо Байденом 11 грудня під час телефонної розмови.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-12-21 20:28:56

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин