Україна і світ

Як виростити чайний гриб в домашніх умовах: рецепт покроково

Чайний гриб – кисло-солодкий напій, який готують з цукру та чорного чаю. Чайний гриб лягає в основу популярного напою комбуча (чайний квас).

Виростити чайний гриб можна легко в домашніх умовах. Як це зробити та що для цього знадобиться – читайте в нашому матеріалі.

Що знадобиться для чайного гриба

  • Чорний чай – 5-6 ч. ложок заварки.
  • Цукор – 5-7 ст. ложок.
  • Вода – 500 мл.
  • Банка.
  • Шматок марлі чи бавовняної тканини.

Як виростити чайний гриб вдома

  1. У скляній посудині заваріть міцний чорний чай. Додайте цукор та ретельно перемішайте.
  2. Заварюйте чай 20-35 хвилин.
  3. Процідіть та остудіть напій.
  4. Перелийте чай в банку, накрийте її шматочком марлі та закріпіть. Зверніть увагу, в банці має залишитись 5-7 см вільного місця від краю для процесу бродіння.
  5. Зберігайте банку з чаєм в теплому місці. Температура має бути 20-23 °C.

До речі, після проціджування деякі господині додають ягоди та фрукти. Їх завчасно розкладають по банках, де буде бродити чай.

Чайний гриб росте десь 2-2,5 тижня перш ніж від банки почне виходити оцтовий запах. Якщо характерний аромат почав виділятися, значить, ферментація проходить успішно.

Через тиждень після цього на поверхні банки почне утворюватися плівка, яка буде з кожним днем збільшуватися та розростатися.

Коли вона досягне 1-2 см у товщину, потрібно перекласти чайний гриб у чисту посудину та залити новим холодним чаєм. Але цей процес потрібно проводити максимально обережно. Якщо ви пошкодите плівку, гриб загине.

У новій посудині продовжуйте вирощувати гриб до дорослого стану ще 7-8 тижнів.

Коли у банці утворюється світло-коричнева медуза, обережно дістаньте її, промийте прохолодною кип’яченою водою і помістіть в чисту місткість для виготовлення напою по рецепту.

Поради по догляду за чайним грибом

  1. Заливати чайний гриб можна лише рідиною кімнатної температури.
  2. Коли гриб стане дорослим, його потрібно промивати теплою кип’яченою водою та заливати новим розчином кожні 3−4 дні влітку, а зимою – кожні 5-6 днів.
  3. Час від часу підгодовуйте чайний гриб невеликою кількістю цукру. Його потрібно додавати у відвар.
  4. Коли гриб досягне 9 см та займатиме більшу частину банки, його потрібно розділити. Для цього: візьміть крайню верхню частину гриба та почати обережно відшаровувати. Нижній шар залиште в банці, а верхній (який ви відокремили) поселіть в банку з чайно-цукровим розчином. Різати чи примусово розривати чайний гриб не можна.
  5. Ростити гриб варто в банці не менше 2 л.
  6. Не можна тримати банку з чайним грибом на протязі, холоді та під прямими сонячними променями.
  7. Слідкуйте, аби цукор та чайна заварка не потрапляли на чайний гриб.
  8. Регулярно промивайте гриб в чистій воді та замінюйте воду.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-07-24 18:03:52