Україна і світ

Як відзначають Різдвяний святвечір 6 січня 2024 – традиції

Святвечір – важлива подія, яка нагадує всьому світу про народження Христа. Це свято також має свої традиції, які наші предки передавали з покоління в покоління. Саме час дізнатися про них більше.

Різдвяний Святвечір 6 січня: традиції

Варто зазначити, що 2023 року відбулися зміни в даті святкування Різдва – свято припало на 25 грудня через оновлений календар, тому Святвечір відзначають 24 грудня. Але деякі українці продовжують святкувати велике свято 7 січня, і Святвечір припадає на 6 січня.

І якщо з датою для себе визначається кожен, то підготовка до свята – процес тривалий, адже потрібно заздалегідь дотримуватися різдвяного 40-денного посту. Для багатьох він починається з 28 листопада по 6 січня, і за цей час організм повинен очиститися від важкої їжі.

Зараз дивляться

Напередодні свята також заведено готувати кутю і ділитися нею зі своїми близькими – з’їсти потрібно було все до останньої крихти.

Нічна літургія може датися важко на порожній шлунок – можна поїсти, але не пізніше ніж за 6 годин до богослужіння. Після закінчення літургії священики виносять у центр храму свічку і співають тропар Різдва Христового.

Святкова ялинка в будинку також є символом Різдва. Якщо є бажання прикрасити її духом Різдва, то можна розмістити вертеп під ялинкою. Діти також мають отримувати подарунки – це знак уваги та любові, який надає святу чарівності.

Святвечір нерідко пов’язують і з благодійністю – можна віддати свої речі нужденним, поговорити з ними і просто підтримати теплими словами. Вам це обов’язково повернеться.

Що стосується куті, то її можна готувати за день до Різдва, але їсти одразу не обов’язково. На Святвечір можна подавати до 12 пісних страв, а вже на Різдво – насолоджуватися улюбленою їжею. Про 12 страв на різдвяний стіл можна прочитати на Фактах ICTV.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-05 08:33:17

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин