Україна і світ

Як розпізнати ІПСО та перевірити новину на правдивість – поради експертів

Україна зазнає нових інформаційних атак – різними методами та технологіями.

Останнім часом інформаційний простір знову заполонили фейки, які проникають навіть у медіа. Підрив довіри до медіа, влади та ЗСУ – це і є мета ворога в цій гібридній війні.

Як розпізнати ІПСО, перевірити новину на правдивість та розгледіти фейк – Фактам ICTV розповіли Сергій Жуков, експерт Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, та Олександр Замковой, фактчекер StopFake.

Зараз дивляться

– ІПСО – це дуже старий інструмент, який використовується спецслужбами і розвідками країн світу для того, щоб вплинути на суспільні настрої країни-противника, на ухвалення рішень урядом країни-противника. Ворог хоче, щоб ці рішення і настрої допомагали виграти у війні, бо психологічні операції чи ІПСО – це один з інструментів ведення війни не військовими, а інформаційними засобами, – пояснив Сергій Жуков.

Сьогодні інструментарій значно ширший, аніж ще в минулому столітті, тому що є інтернет та соціальні мережі, де модерація доволі відносна.

Наразі дуже активно використовуються соціальні мережі, досі також є і радіостанції, які дістають і на окупованих територіях, і на прифронтових.

– Навіть далеко за лінією фронту можна зловити радіостанцію, де розповідають, як класно під окупацією, як українські військові залишають позиції і дизертують, – зазначає експерт.

До методів ІПСО сьогодні варто зараховувати й імітаційні пуски ракет чи активність авіації без обстрілів.

– У нас регулярні повітряні тривоги, зриваються плани, заняття українців, це все дуже сильно впливає на психологічний стан. І це робиться свідомо, щоб розхитати нас зсередини, – каже екперт.

Мета агресора – дискредитувати і медіа, адже їм сьогодні довіряє 55% українців. І тому найвищий пілотаж, каже експерт, згадувати дезінформацію журналісту, який має дуже критично ставитися до джерел.

Один із останніх прикладів, як розхитується недовіра до медіа – поширення дезінформації про начебто наявність російського паспорта в заступника міністра оборони України Олександра Лієва.

– Це приклад, як в темну зіграли проти людини, злили фейкові фото. І розрахунок, певно, був на те, щоб цей фейк відкрився доволі швидко. Як наслідок, ми бачимо не лише підрив до Міністерства оборони, що в умовах війни є доволі серйозним викликом, але й підрив довіри до українських журналістів, – каже експерт.

Із фейками та дезінформацією Україна, а також європейські та американські партнери, боряться дуже активно.

– У росіян є стратегія розмивання інформаційного поля і привчання аудиторії до того, що брешуть усі. І от вони отримали доказ, що брешуть усі, а значить ми нічим не кращі за них. Це їхня давня кампанія, – каже Сергій Жуков.

Однак більшість випадків, коли ворог діє зсередини, криються не в таких зухвалих підставах та фейках, а через більш звичні комунікації.

Більшість громадян стикаються з психологічними операціями в різних пабліках та чатах. Серед тем, якими найчастіше маніпулює ворог – відключення світла та мобілізація.

– Починаючи з жовтня, після ракетних атак ми живемо з вимкненнями. Починають розганятися історії, що начебто відрами за кордон продають електрику. Люди, які сидять в темряві, втомлені, особливо ті, в кого діти чи горять дедлайни, починають накручуватися. Також активно “качають” тему мобілізації. Коли Путін оголосив часткову мобілізацію в Росії, вони активізували роботу зі зриву мобілізації в Україні, її дискредитації. Адже росіяни зацікавлені в послаблені наших військових спроможностей та підриві довіри суспільства до ЗСУ, – каже Сергій Жуков.

В ІПСО, дезінформації та поширенні фейків інструменти дуже подібні. Найчастіше використовуються соцмережі.

Сьогодні Telegram є найпопулярнішою мережею в Україні, і майже 65% людей беруть новини саме звідти. Водночас там легко маніпулювати контентом.

Одна з останніх історій, які проникли не лише в соцмережі, але і в медіа – історія про начебто викраденого українського хлопчика, якого змусили надавати сексуальні послуги, що виявилося неправдою.

– Це ІПСО, тому що воно проникає в інформаційний медіапростір переважно не через анонімні Telegram-канали, а через те, що, на жаль, деякі журналісти хочуть ексклюзиву, починають це поширювати, хоча насправді це справа рук Росії. Усе для того, щоб ці новини заполонили медіапростір і в якийсь момент стало зрозуміло, що це фейк. Таким чином дискредитується український медіапростір і посадові особи, які це поширюють, – каже Олександр Замковой, фактчекер StopFake.

В українському суспільстві сформувалась сильна стійкість до фейків, але коли вони все ж таки проникають в український медіапростір – то роз’їдають його. Цього потрібно не допускати.

Як показує практика, на 100% вберегтися від маніпуляцій, ІПСО чи фейків неможливо.

Найпростіші рекомендації – перевіряти першоджерело, тому що, як правило, вкиди робляться через доволі сумнівні канали, довіряти лише офіційним повідомленням.

Друге – не давати собою маніпулювати. Якщо ви бачите повідомлення, яке хоче чітко використати ваші емоції, повідомлення з посилом “Жах, все пропало”, після якого хочеться щось робити, бігти, чи навпаки сховатися і нічого не робити,  – скоріш за все, це робиться з якоюсь нехорошою метою.

– Якщо ми бачимо щось у соцмережах, ми повинні запитати себе – хто це поширює і для чого. Якщо інформація викликає якісь сумніви, її треба перевіряти, дивитися, чи опублікували її два-три офіційних чи авторитетних джерела. Чи є повністю фактаж: з новини ми маємо повністю отримати інформацію, хто це зробив, за яких обставин, в який час. Краще пересвідчитися і не повірити в те, що може бути правдою, аніж повірити в те, що виявиться неправдою, – зауважив Олександр Замковой.

Також варто підписатися в соцмережах на офіційні канали, є списки так званих “білих” ЗМІ, яким можна довіряти. Максимально утримуватися від чатів, де неможливо зрозуміти першоджерело.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Експерти переконані, варто очікувати, що разом із непростою ситуацією на фронті може посилитися й інформаційна та психологічна атака.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-02-04 02:32:01

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин