Львівський портал

Як росіяни крадуть українські цінності через Маріупольський краєзнавчий музей

Після окупації росіяни не лише вивезли всі цінності з Маріупольського краєзнавчого музею, установа стала своєрідною «прокладкою» для таких крадіжок. Про це Львівському порталу повідомили у Центрі національного спротиву.

Російські окупанти вдалися до нової схеми вивозу із тимчасово окупованої території України музейних експонатів та артефактів. Один із таких прикладів стався на Донеччині. Тут бойовики «Росгвардії» передали Маріупольському краєзнавчому музею нібито знайдені під час «робіт» кам’яні постаті, що належать культурі половців часів XI-XII століть. Знайденим надмогильним статуям вже дали оцінку «спеціалісти» музею й обіцяють найближчим часом вирішити їхню долю.

Відомо, що відтоді як Маріупольський краєзнавчий музей опинився в руках російських колаборантів, він став такою собі «прокладкою», через котру «узаконюють» та вносять у російський реєстр викрадені культурні цінності України. Згодом такі експонати опиняються у сховищах та музейних залах Росії.

На початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну однією з перших жертв російських обстрілів став Маріупольський краєзнавчий музей. Будівля музею була повністю зруйнована після влучання снаряда, внаслідок чого спалахнула масштабна пожежа. Однак головною причиною втрати значної частини історичних цінностей стали не стільки наслідки вогню, скільки систематичне знищення експонатів мародерами та російськими військовими.

З перших днів окупації росіяни почали вивозити найцінніші артефакти з музею до окупованого Донецька. Серед викрадених експонатів були унікальні предмети історичного та культурного значення, які символізували спадщину Маріуполя та всього регіону.

Частину колекції, включаючи картини видатного художника Архипа Куїнджі, окупантам передала тодішня директорка музею Наталія Капусникова. Після цього вона втекла з Маріуполя на територію Росії, фактично зрадивши своє місто та культурну спадщину України.

Портрет видатного українського художника грецького походження Архипа Куїнджі

Місце Капусникової зайняла інша колаборантка – Раїса Божко, яка очолила Маріупольський краєзнавчий музей під окупаційною владою. Під її керівництвом відбувається подальше знищення та викрадення культурних надбань музею, що має непоправні наслідки для української історичної спадщини.

«Втрата Маріупольського краєзнавчого музею стала ще одним символом агресивної політики Росії, спрямованої на стирання культурної ідентичності окупованих територій та присвоєння чужих історичних скарбів. Припинити ці злочини можливо тільки після повної деокупації українських земель та притягненні до відповідальності злочинців», – наголошують у Русі опору.

Довідково:

Маріупольський краєзнавчий музей заснований у 1920 році. Був одним із активних міських центрів наукової та просвітницької роботи, а також поширення ідеологічного панування радянської системи.

Після здобуття незалежності України в установі почався довгий шлях трансформації та переосмислення радянського минулого. У Маріупольському краєзнавчому музеї відкрили нові філії: Музей народного побуту та Художній музей ім. Архипа Куїнджі. Після повномасштабного вторгнення Росії вони також зазнали значних руйнувань.

Зруйнований музей Куїнджі

Примітно, що Маріупольський краєзнавчий музей пережив німецьку окупацію в роки Другої світової війни, зберігши переважну більшість експонатів. Втім російську окупацію – аж ніяк.

Після руйнувань музею та його філій росіяни вивезли з них найцінніші вцілілі предмети, спустошивши матеріальну історичну та культурну спадщину Маріуполя та всього регіону.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото взяті зі сайту Маріупольського краєзнавчого музею

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-09-25 16:01:28