Україна і світ

Як приготувати заливний язик: рецепт та поради щодо прикрашання


Заливний язик, ця класична холодна закуска полюбилася багатьом. І не дарма! Вона завжди виглядає ефектно на святковому столі!

Рецепт заливного язика шукають особливо під час зимових свят, адже страва поєднує в собі ніжний смак, красиву подачу та простоту приготування.

Отже, як приготувати заливний язик, щоб вийшов смачний та красивий – читайте в нашому матеріалі.

Заливний язик: рецепт

Інгредієнти:

  • язик (свинячий чи яловичий) – 1 шт. (приблизно 800 г)
  • цибулина – 1 шт.
  • морквина – 1 шт.
  • лавровий лист – 2 шт.
  • сіль, горошини чорного перцю – до смаку
  • бульйон – 3 склянки
  • желатин швидкорозчинний – 2 ст. л. (повні)
  • мариновані огірки, солодкий перець, петрушка – для прикрашання

Приготування:

  1. Язик промийте гарно, викладіть в каструлю та залийте холодною водою. Додайте лавровий лист, кілька горошин чорного перцю, сіль, почищену цибулю та моркву. Варіть язик на слабкому вогні 1,5-2 години до м’якості. Після варіння язик відразу занурте в холодну воду та зніміть гострим ножем шкірку. Наріжте язик тонкими слайсами.
  2. Бульйон, в якому варився язик, процідіть через декілька шарів марлі чи дрібне сито. Щоб отримати ідеально прозорий бульйон, використовуйте курячий білок. Збийте його і додайте до гарячого бульйону, доведіть до кипіння, а потім процідіть.
  3. Розчиніть желатин у невеликій кількості холодної води. Ретельно перемішайте, щоб не залишилося грудочок, і дайте настоятися 10 хвилин.
  4. У каструльці змішайте гарячий бульйон із розчиненим желатином і добре перемішайте. Помістіть на вогонь, розігрійте, але не кипятить.
  5. Як прикрасити заливне з язика – на дно форми або глибокої тарілки викладіть нарізаний язик та розкладіть фігурно нарізану варену моркву. Також можна додавати й інші овочі до вашого смаку. За бажанням, щоб додати додати яскравості, використовуйте зернята граната, розрізані навпіл перепелині яйця, зелений горошок і зелень кропу чи петрушки. Тонкі смужки лимона чи лайма надають свіжості та елегантності. Для оригінального акценту додайте трохи маринованої цибулі.
  6. Обережно залийте підготовлені інгредієнти бульйоном із желатином і залиште за кімнатної температури на 30 хвилин. Потім помістить у холодильник до повного застигання (від 3 годин).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Перед подачею до столу прикрасьте заливний язик кружечками маринованих огірків, тонкими кружальцями червоного перцю та петрушкою. Смачного!

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-12-31 14:37:00