Як прибрати терпкість у хурмі, щоб вона стала солодкою та смачною
Терпкість хурми зумовлена високим вмістом дубильних речовин, які зосереджені переважно в її шкірці та насінні. Під час дозрівання ці сполуки поступово розщеплюються на простіші елементи, що робить фрукт більш солодким і менш терпким.
Якщо хурму зірвали занадто рано, то розщеплення дубильних речовин може бути неповним, тому фрукт на смак буде терпким.
Читайте про способи, які можна застосувати, щоб хурма перестала бути терпкою — на Life. Факти ICTV.
Як прибрати терпкість хурми: способи
Розгляньмо кілька простих способів, які підкажуть, як прибрати терпкість у хурмі.
- Дозрівання за кімнатної температури
Якщо ви придбали хурму, яка ще не дозріла, не поспішайте її їсти.
Незріла хурма містить таніни — природні сполуки, які й спричиняють характерну терпкість. Для того щоб її позбутися, дайте плоду дозріти за кімнатної температури. Для цього покладіть хурму в тепле місце, але уникайте прямих сонячних променів. Зазвичай цей процес займає від кількох днів до тижня.
Після того як хурма стане м’якою, помістіть її в холодильник, щоб вона залишалася свіжою і не перезріла.
- Дозрівання у пакеті
Щоб пришвидшити дозрівання, можна покласти хурму в пакет та залишити на кілька днів за кімнатної температури. Фрукт виділятиме вуглекислий газ, який прискорить дозрівання плодів.
- Дозрівання завдяки іншим фруктам
Також можна спробувати покласти хурму біля фруктів, що швидко достигають, наприклад, поруч із яблуками чи бананами. Вони виділяють етилен, який також сприятиме швидшому дозріванню хурми.
Перевага методу в тому, що дозрівання відбувається швидко, до того ж не руйнуються корисні вітаміни.
- Витримка в холодильнику
Якщо ви хочете прискорити дозрівання хурми, можна покласти її в прохолодне місце, наприклад у холодильник. Також можна відправити фрукт у морозильну камеру на кілька годин. Після розмороження хурма стає більш м’якою, а терпкість зникає.
- Дозрівання у теплій воді
Можна спробувати потримати хурму у теплій воді. Тепло прискорить дозрівання танінів, але частина вітамінів при цьому може втратитись.
Треба в декількох місцях зробити невеликі проколи й помістити хурму в теплу або гарячу, але не в киплячу воду. У міру охолодження рідину потрібно міняти на гарячішу. Процедура може тривати до десяти годин, що не дуже зручно.
Зверніть увагу! Після застосування цього методу хурму необхідно швидко з’їсти, адже після теплової обробки вона довго не зберігатиметься.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Ми розказали, як прибрати терпкість хурми за допомогою простих способів, які допоможуть повною мірою насолодитися цим фруктом.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-11 16:54:00