Україна і світ

Як правильно розводити желатин: корисні поради та правила


Желатин – спеціальний інгредієнт, який використовується у багатьох кулінарних рецептах. За його допомогою можна приготувати різноманітні десерти, соуси та заливні страви.

Як правило, він отримується через часткову гідролізацію колагену, який міститься в кістках, хрящах та інших сполучних тканинах тварин, але інколи основою для виробництва можуть бути риба або навіть морські водорості.

Щоб страва вийшла вдалою, желатин потрібно правильно розвести дотримуючись певних пропорцій.

Як правильно розвести желатин у воді та що для цього необхідно — читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Як розводити желатин: основні правила

Желатин – натуральний продукт, який отримують із тваринного колагену. Його головна властивість – створювати желеподібну структуру.

У яких пропорціях розводити желатин залежить від страви, яку ви хочете приготувати, бажаної густоти та виду самого желатину (порошковий чи листовий).

Класичні пропорції для приготування желатину:

  • для приготування м’якого гелю, наприклад, желе або мусу, необхідно взяти 1 ст. л. порошкового желатину на 500 мл рідини;
  • для щільного гелю, наприклад, заливного чи холодцю необхідно взяти 1 ст. л. желатину на 250–300 мл рідини.

Зауважимо, що якщо у страві вже є кислота (наприклад, лимонний сік або оцет), желатин може діяти слабше, тому краще збільшити його кількість орієнтовно на 15–20%.

Зазвичай інформація, у яких пропорціях розводити желатин для певної страви, міститься на пакуванні.

Як правильно розводити желатин: покрокова інструкція

Для розведення желатину використовуйте помірно холодну кип’ячену або фільтровану воду.

Гаряча вода може зруйнувати структуру желатину й він не загусне. Дуже холодна вода може спричинити грудочки.

Щоб розвести порошковий желатин:

  • Помістіть порошок у ємність і додайте воду у співвідношенні 1:5 (наприклад, 1 столова ложка желатину – 5 столових ложок води).
  • Залиште желатин на 10–15 хвилин, щоб він повністю ввібрав рідину та добре набряк. Це дасть змогу уникнути грудочок.
  • Після набрякання поставте миску із желатином на водяну баню або обережно прогрійте у мікрохвильовій печі.

Зверніть увагу! Желатин не можна кип’ятити, адже за температури вище 60–70°C він втрачає свої властивості.

  • Додайте рідкий желатин в основну страву та добре перемішайте, щоб отримати однорідну текстуру.

Після нагрівання желатин починає швидко гуснути, тому додавати його у страву необхідно одразу. Варто попередньо підготувати всі інгредієнти та форми для застигання.

Листовий желатин: як правильно розводити

Принцип роботи з листовим желатином подібний до порошкового. Для цього:

  1. Замочіть листи у холодній воді орієнтовно на 5–7 хвилин (тримати у рідині необхідно, поки вони стануть м’якими).
  2. Вийміть желатин, обережно відтисніть зайву воду.
  3. Додайте у страву так само, як і з порошковим желатином.

Після додавання желатину, для якісного загустіння, страву варто охолодити протягом кількох годин.

Ми розказали, як розводити желатин у порошку та у листах. Дотримуйтесь наших порад, і ваші десерти чи закуски завжди матимуть ідеальну текстуру.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Смачного!

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-12-30 19:15:00