Україна і світ
Як правильно приготувати холодець – покроковий рецепт

Холодець – страва, яка часто з’являється на святковому столі. Однак для її приготування потрібно виділити багато часу та зусиль, а в процесі можуть ще й з’явитися питання, наприклад, коли солити страву.
Факти ICTV розібралися, як правильно готувати холодець, скільки його варити та наскільки довго він застигає.
Як правильно готувати холодець
Для приготування знадобиться:
- свиняча ніжка – 2 шт.;
- рулька свиняча – 1 шт.;
- яловичина – 1 кг;
- морква – 1-2 шт.;
- лавровий лист – до 5 шт.;
- перець чорний горошком – за смаком;
- перець духмяний – до 2 ч. л.;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- сіль – за смаком;
- часник – 5 зубчиків;
- желатин – 25 мг.
- В одну велику ємність потрібно викласти все м’ясо (свиняча нога, рулька та яловичина) та залити його холодною водою. Простояти воно так повинно, поки вода не нагріється до кімнатної температури – приблизно пів години.
- Потім слід злити воду, налити чисту та почати варити м’ясо. Доводимо його до кипіння та готуємо протягом 10 хв. Паралельно протягом усього часу потрібно збирати пінку.
- Коли м’ясо трішки проварилося, його треба знову промити холодною водою.
- Тепер до каструлі з рулькою, ногою й яловичиною можна додавати овочі та спеції.
- Весь вміст ємності заливаємо водою та починаємо варити на середньому вогні.
Скільки варити холодець
- Приготування страви займе 3,5 год. Через 1,5-2 год з каструлі варто дістати цибулю, інакше овоч почне розварюватися та розпадатися.
- Коли дістали цибулю, з поверхні бульйону ложкою потрібно прибрати весь жир. Це робиться, щоб уникнути білої плівки на готовому холодці.
- Потім м’ясо разом із овочами треба варити ще 2-2,5 год.
- Коли бульйон повністю готовий, слід витягти м’ясо в окрему миску.
- До бульйону необхідно долити приблизно літр води та додати солі за смаком та розчавлений часник.
- Все разом потрібно варити ще 5-10 хв, потім висипати пакетик желатину та добре вимішати.
- Останній етап – розливання холодцю у форми.
- Спочатку у глибоку ємність викладаємо всі види м’яса, потім через сито заливаємо його бульйоном. На бажання у посудину можна покласти моркву.
- Застигати холодець повинен не менш ніж п’ять годин, найкраще залишити його на ніч.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-29 13:19:00