Україна і світ

Як правильно оформити відрядження за кордон 2024 – процедура та правила

Оформлення відрядження за кордон у 2024 році ускладнюється через введений в Україні правовий режим воєнного стану. У зв’язку з цим чоловікам від 18 до 60 років заборонено виїзд за кордон, тому це впливає і на оформлення відрядження.

Про те, як оформити відрядження за кордон у 2024 році, Факти ICTV розпитали в адвоката Марини Суткович.

Відрядження за кордон під час воєнного стану

За словами адвоката, заборона на виїзд за кордон чоловікам від 18 до 60 років не була прямо внесена до законів України, в результаті чого критикується юристами.

Зараз дивляться

– Вона була досягнена шляхом внесення змін до підзаконного акту, а саме до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабміну від 27.01.1995 р. №57, куди були внесені пункти про осіб, які можуть, перетнути кордон під час воєнного стану. З цього логічно випливає, що інші тепер не можуть, – зазначає Марина Суткович.

Тобто, якщо людина не пред’являє Держприкордонслужбі перелік документів, визначений п. 2-6 Правил №57, які підтверджують визначений у цих пунктах статут особи – то вона не може перетнути кордон.

– Зараз на цьому наполягає і судова практика. Зокрема, постановою від 09.03.2023 у справі №600/2520/22-а Касаційний адміністративний суд Верховного суду підтримав рішення Держприкордонслужби про відмову в перетинанні державного кордону, оскільки громадянин не зміг надати на паспортний контроль документи, що підтверджують підставу для виїзду за кордон. Нижчі суди зобов’язані враховувати висновки Верховного суду в своїй практиці, – розповідає Суткович.

Отже, під час дії правового режиму воєнного стану лише заброньовані працівники можуть перетинати кордон України.

Оформлення відрядження за кордон 2024: процедура та необхідні документи

Якщо підприємство вирішить відправити у відрядження за кордон заброньованого співробітника, то доведеться надати низку документів, зокрема:

Спеціаліст розповідає, що документами про відрядження є наказ або витяг з наказу про відрядження, в якому зазначені конкретні дані про працівника, мету відрядження, місце, куди вирушає працівник (пункт призначення), дата вибуття у відрядження та дата прибуття з відрядження.

– Не буде зайвим пред’явити квитки, запрошення, інші докази, що можуть обґрунтувати відрядження, та особливо квитки про повернення, – переконує адвокат.

На сайті Держприкордонслужба зазначила, що законодавство України не покладає на ДПСУ обов’язку ведення вичерпного переліку документів, необхідних для перетину державного кордону.

vidryadzhennya 01

– Окрім наказу чи витягу з наказу про відрядження, краще ще скласти лист-звернення до Держприкордонслужби, в якому керівник підприємства, установи чи організації обґрунтує, що працівник відряджається для виконання службових обов’язків за кордоном, – наголошує Марина Суткович.

Вона додає, що про такий лист зазначали керівники різних управлінь ДПСУ у своїх коментарях. Проте прямої вимоги щодо цього у Правилах №57 немає.

Окрім цього, працівник зобов’язаний мати інші документи, які передбачені ст. 2 Закону України Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України. Зокрема, закордонний паспорт.

– У 2024 році набули розголосу ситуації, коли на кордоні від осіб вимагали також військово-облікові документи, хоча це не визначено ні Законом України Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України, ні Правилами №57, – зазначає адвокат.

Що компанія має зробити від себе у разі оформлення відрядження за кордон:

  • забронювати працівника у порядку, передбаченому постановою Кабміну від 27 січня 2023 р. №76;
  • видати працівнику витяг з рішення (наказу) Міністерства економіки про бронювання військовозобов’язаних;
  • наказ керівника або витяг з наказу про відрядження;
  • лист-звернення керівника до Держприкордонслужби.

– Є особливі категорії працівників, яких можна відправити у відрядження без бронювання, проте, у них є інші особливості перетину кордону, – додає Марина Суткович.

Категорії громадян, яким не потрібне бронювання задля відрядження за кордон: 

  • Водії компаній, що здійснюють міжнародні перевезення – мають бути внесені в інформаційну систему, адміністратором якої є Укртрансбезпека (Шлях), на підставі заявки роботодавця.
  • Волонтери, які перевозять медичні вантажі, гуманітарну допомогу для потреб ЗСУ, інших утворених згідно із законом України військових формувань, а також населення України – мають отримати рішення Мінінфраструктури або військової адміністрації та бути внесені в Шлях. Підприємству потрібно буде обґрунтувати обсяги вантажів та кількість транспортних засобів, необхідних для їх перевезення.
  • Працівники підприємств залізничного транспорту, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці – мають отримати рішення Мінінфраструктури. Проте, працівники підприємств, для яких вантажний залізничний транспорт – не основний вид діяльності, можуть виїхати на підставі заяви роботодавця, отримавши рішення від військової адміністрації за місцезнаходженням таких підприємств.
  • Спортсмени, тренери, спортивні судді – мають отримати рішення Мінмолодьспорту щодо включення до складу учасників спортивного заходу або спортивного змагання, лист міністра молоді та спорту для Держприкордонслужби щодо участі зазначених осіб у спортивному заході або змаганні на підставі заяви відповідних суб’єктів сфери фізичної культури і спорту.
  • Моряки, що прямують для роботи на морських суднах, суднах внутрішнього плавання у складі екіпажів таких суден або для проходження практичної підготовки на суднах, авіаційний персонал – низка документів, визначених пунктом 2-12, 2-13 Правил №57.

Джерело: Адвокатське бюро Ципін і партнери

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-03-02 10:24:52

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин