Україна і світ

Як посмажити форель у борошні та без нього: рецепти та поради


Смажена форель – це не лише надзвичайно смачна страва, а й джерело корисних речовин. Форель багата на риб’ячий жир, який позитивно впливає на здоров’я шкіри та волосся, а також легко засвоюється організмом.

Як посмажити форель, правильний час приготування та важливі поради – читайте в нашому матеріалі.

Як посмажити форель на сковорідці

Для додаткового смаку можна також використовувати розмарин та часник.

Інгредієнти:

  • форель (ціла чи стейки) – 2 порції
  • лимон – 1 шт.
  • оливкова олія – 1-2 ст. л.
  • сіль, перець – до смаку
  • петрушка – для подачі

Приготування:

  1. Рибу промийте та обсушіть.
  2. Приправте сіллю та перцем з обох боків. Збризніть соком лимона.
  3. Розігрійте сковорідку з оливковою олією, викладіть рибу. Смажте на середньому вогні по 4 хвилини з кожного боку.
  4. Подавайте з нарізаним лимоном та петрушкою.

Як посмажити форель на сковорідці у борошні

Щоб отримати хрустку скоринку, форель варто обсмажувати саме в борошні. Пам’ятайте, що сковорода має бути добре розігріта, але вогонь не надто сильний, аби уникнути пригорання.

Інгредієнти:

  • форель (по 300 г) – 2 шт.
  • цибулина – 1 шт.
  • петрушка – 1/2 пучка
  • лимон – 1 шт.
  • борошно пшеничне – 2 ст. л.
  • оливкова олія – 1 ст. л.
  • сіль, перець – до смаку

Приготування:

  1. Якщо у вас заморожена форель, розморозьте її природним шляхом. Промийте під прохолодною водою та почистьте від луски. Для цього тримайте рибу за хвіст і ножем шкребіть проти росту луски. Розріжте черевце, випатрайте та знову промийте.
  2. Для начинки цибулю та зелень дрібно наріжте. Змішайте їх у мисці, сік половини лимона, сіль та перець до смаку.
  3. Обваляйте форель у приготованій суміші та начиніть залишками суміші черевну порожнину риби. Обкачайте рибу в борошні з обох боків.
  4. На розігріту сковорідку з оливковою олією викладіть форель. Обсмажте по 5 хвилин з кожного боку на середньому вогні.
  5. Викладіть готову форель на тарілку. Прикрасьте до вашого смаку та подавайте до столу. До риби чудово підійде варена картопля та салат зі свіжих овочів.

Скільки часу смажити форель

  • На сковорідці форель смажте по 4-5 хвилин з кожного боку.
  • На мангалі запікайте на решітці по 5 хвилин із кожного боку, доки не з’явиться рум’яна скоринка.
  • На грилі готуйте по 3-4 хвилини з кожного боку.

Як посмажити форель: додаткові поради

  • Не пересмажуйте рибу: її ніжне м’ясо готується швидко.
  • Якщо форель жирна, не вливайте у сковороду занадто багато олії.
  • Для оригінальної подачі використовуйте гарніри на основі спаржі чи хрусткі хлібці з часником.
  • Форель чудово поєднується з гранатовим соусом.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-02-03 10:35:00