Україна і світ

Як перевірити витік струму в авто: на що звернути увагу

Іноді власники автомобілів стикаються з проблемою витіку струму в машині. Це може статися навіть із моделлю, яку нещодавно придбали у салоні. Що це таке, ознаки й небезпеки та як самостійно перевірити витік струму в авто – читайте у матеріалі Фактів ICTV.

Що таке витік струму в авто

Під витоком розуміють наявність і величину струму за вимкненого запалювання та повністю відключеного, за допомогою заводських перемикачів автомобіля, електроустаткування. Якщо казати, простіше, то це будь-яке споживання енергії з акумулятора під час його стоянки.

Витік струму буває двох видів – корисний і шкідливий. До першого виду належить споживання енергії на виконання потрібної роботи. Наприклад, для охорони автомобіля або запису того, що відбувається навколо. Шкідливий витік – це марна витрата енергії.

Зараз дивляться

Нормою вважається витік струму в автомобілі не більш ніж 200 мА. Деякі фахівці вважають критичним значенням понад 500 мА.

Ознаки та наслідки витоку струму

Якщо під час підключення клеми утворюється велика іскра, це може свідчити про те, що десь в автомобілі відбувається виток струму.

Ще одна явна ознака – розряд акумулятора після короткої стоянки.

Якщо ж ви почули якісь сторонні шуми під час увімкненого електрообладнання, це також може свідчити про витік струму у машині.

Сторонні запахи, коли ви сідаєте в авто після тривалої стоянки, також вказують на цю проблему.

Зрештою, у кращому разі у водія розрядиться АКБ під час стоянки, у гіршому – це призведе до займання та замикання електропроводки і навіть поломки окремих блоків.

Причини витоку струму в авто

Як правило, така ситуація може виникнути з декількох причин.

  • Недбалість власника автомобіля

Можливо, ваша проблема пов’язана з тим, що ви забули вимкнути фари на ніч. Також експерти радять звертати увагу на обігрів скла та салону машини: у деяких моделях ланцюг опалювальних пристроїв іде повз замок запалювання.

  • Неправильне підключення обладнання

Причиною витоку струму в авто може бути хибне підключення позаштатного обладнання. Тут краще звернутися до сервісу, щоб фахівці допомогли виправити цю проблему.

Можна, звісно, спробувати самостійно впоратися із ситуацією.

  • Крадії струму

Недосвідчені майстри часто підключають магнітоли безпосередньо до батареї, ігноруючи замок запалювання. Так музичний центр швидко “висмоктує” заряд акумулятора.

Також, якщо неправильно встановити противикрадальний пристрій, то він починає поглинати енергію з автомобіля. Як вампір, він може висмоктати її всю лише за один день. Надто, якщо йдеться про бюджетну систему.

Ще крадієм струму в авто може бути генератор. На нього надходить напруга з позитивної клеми акумулятора. Якщо випрямні діоди проб’ються, це розрядить генератор за 30 хвилин.

Блок керування двигуном, стартер (на нього постійно подається живлення), блоки керування кузовом, ABS також можуть бути причиною витоку струму в автомобілі.

Досить часто причиною витоку струму є банальний бруд, який зосереджується в ділянці ланцюга зі стартерним приводом або провіддя генератора. Також пил може накопичуватися на поверхні батареї.

Тож завжди тримайте акумулятор у чистоті.

Крім того, є таке поняття, як “струми електролізу”, які виникають під час потрапляння вологи на струмопровідні контакти, провідники, роз’єми. Тож, якщо побачили зелений або білий наліт на клемах, контактах, проводах, роз’ємах тощо – то, найімовірніше, причина витоку струму в авто в цьому.

До всього, є так званий “струм саморозряду АКБ”, це також струм витоку. Поряд із клемою акумулятора може утворюватися наліт (електроліз), що й спричиняє розряд АКБ. Може бути і внутрішній саморозряд, який виникає через порушення цілісності пластин і якості електроліту. Для старих АКБ він може бути вищим за струми витоку авто.

Як перевірити витік струму в авто

Перевірити витік електроенергії в машині можна за допомогою мультиметра на СТО або ж самостійно.

Мультиметр – це універсальний прилад для вимірювань, зокрема напруги, струму, опору, а також перевірки дроту на обрив. Він є досить недорогим, в інтернеті його ціни стартують від 200 грн.

Отже, якщо ви вирішили самостійно перевірити витік струму в авто, дотримуйтеся інструкції.

  • Крок 1. Відкрийте блок запобіжників.
  • Крок 2. Дістаньте один із них.
  • Крок 3. Від’єднайте мінусову клему від батареї
  • Крок 4. Під’єднайте один щуп мультиметра до від’єднаного проводу.

А другий слід покласти на клему акумулятора. Після цього напруга піде через прилад і на його табло замиготять цифри. Так ви дізнаєтеся, чи проводиться струм по запобіжнику під час вимкненого запалювання.

Навіть за відсутності витоку значення мультиметра може коливатися у межах 15-75 мА. Це зумовлено енергоємністю штатного обладнання, зокрема живленням, яке бере на саме сигналізація і бортовий комп’ютер під час стоянки авто.

Фото: Unsplash

Повторюйте цю операцію доти, поки не виявите різке зниження струму. Воно завжди вказує на те, що запобіжник потрібно замінити.

Важливий момент – цю роботу потрібно проводити за умови вимкненого двигуна. Кожен запобіжник (окрім “винуватця” поломки) потрібно повернути на своє місце. Також вам доведеться придбати новий запобіжник номіналом, що відповідає його місцю розташування.

Якщо ж ви самостійно не хочете поміряти струм витоку в автомобілі або на це просто немає часу – зверніться до фахівців автосервісу. У них є обладнання, що дозволяє з’ясувати інші причини систематичного розряду акумулятора.

Так, якщо машина має великий пробіг, то з ладу можуть вийти її основні вузли, а також генератор. За пошкодження його підшипник ускладнюється обертання, тож пристрій не може виробити напругу достатньої потужності навіть для бортової мережі, не кажучи вже про зарядку акумулятора.

До того ж, автомобіль починає компенсувати нестачу напруги за рахунок батареї, що призводить до її швидкого розряджання.

До речі, раніше Факти ICTV писали, як можна перевірити свічки запалювання в автомобілі в домашніх умовах і що для цього потрібно.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-24 12:40:04

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин