Україна і світ

Як перевірити лікарняний у Дії та на сайті ПФУ: покрокова інструкція

Електронний лікарняний – це цифровий документ, який підтверджує тимчасову непрацездатність працівника. Він замінив паперові лікарняні бланки, які використовувались раніше. Факти ICTV дізнавалися, як перевірити свої лікарняні в Дії та на сайті ПФУ. 

Як перевірити лікарняний у Дії 

Перевірка е-лікарняного може знадобитися пацієнту, щоб переконатися, що він був правильно оформлений, в ньому правильно зазначена інформація про пацієнта, роботодавця, причина непрацездатності та термін дії е-лікарняного. 

На порталі Дія можна перевірити медичний висновок про тимчасову непрацездатність. Це зробити доволі просто, адже послуга безкоштовна. Саме на основі медичного висновку і створюється е-лікарняний, який потім сплачує роботодавець.  

Зараз дивляться

Порядок перевірки лікарняних на порталі Дія:  

  • Для цього потрібно перейти на сайт Дія, увійти чи зареєструватися в кабінеті, використовуючи електронний підпис.  
  • Після цього потрібно заповнити онлайн-форму, яка висвітиться на екрані. 
  • Спочатку потрібно ввести номер медичного висновку про тимчасову непрацездатність, а також РНОКПП пацієнта, серію та номер паспорта.  
  • Після цього потрібно натиснути кнопку Знайти і система відшукає інформацію.  

Користувач отримає інформацію про тип медичного висновку, дату його створення, а також номер документа. Тут можна побачити заклад, який видав висновок про тимчасову непрацездатність, а також дати, в період яких він дійсний.  

Варто зазначити, що електронний лікарняний (е-лікарняний) та висновок про тимчасову непрацездатність відрізняються. Це різні документи, у яких своє призначення. Лікар не створює листок непрацездатності, він лише засвідчує той факт, що пацієнт наразі не може працювати та формує висновок про це.

На основі цього висновку в системі ПФУ, в електронному вигляді формується листок непрацездатності. Тобто медичний висновок про тимчасову непрацездатність – це документ, на основі якого і створюється лікарняний листок.  

Яким чином роботодавець перевіряє інформацію з лікарняного листка 

У кожного роботодавця на порталі Пенсійного фонду України є свій власний електронний кабінет. Саме в ньому і висвічуються усі лікарняні від працівників.

Наразі не потрібно роздруковувати електронний документ та надавати його роботодавцю у паперовому вигляді. Роботодавець і так побачить інформацію про лікарняний у власному кабінеті.  

Електронний лікарняний: як перевірити на сайті ПФУ 

Перевірити е-лікарняний, тобто документ, на основі якого і здійснюється оплата лікарняних листків, можна на сайті Пенсійного фонду України.  

Порядок перевірки е-лікарняного на сайті ПФУ: 

  • Потрібно зайти на сайт Пенсійного фонду та увійти в особистий кабінет застрахованої особи.  
  • Після цього потрібно клікнути на віконце Мої листки непрацездатності.  
  • Якщо все оформлено правильно і медичний висновок, який створений лікарем, надійшов до системи, то застрахована особа побачить інформацію про лікарняний.  

Чому листок непрацездатності недоступний на сайті пенсійного фонду:  

  • Основна помилка – це неправильно вказані дані роботодавця у реєстрі застрахованих осіб.
  • Під час внесення номеру роботодавець допустив помилки. 


Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-15 19:01:08