Як обробляти фрукти та овочі, щоб уникнути інфекції — експерти
Мікробіологиня Олена Лівінська та ботанік Олексій Коваленко розповіли, як отримати максимальну користь від сезонних овочів і фруктів.
За словами експертів, фрукти та овочі можуть бути тимчасовою домівкою для небезпечних мікробів. Від них можна підхопити кишкову паличку, лістерію і навіть сальмонелу. Щоб уникнути інфекцій, слід дотримуватися певних правил, зокрема щодо їхнього вибору, миття та зберігання.
Найбезпечніший метод – це термічно обробити рослинну їжу. Проте хочеться їсти і свіжу зелень, і інші сезонні смаколики. Тому другий за безпечністю метод – це миття. І для цього достатньо проточної води, проте у великій кількості.
Мити фрукти та овочі важливо, навіть якщо ви не плануєте їсти шкірку: мікроби можуть потрапити на плід під час нарізання.
Як уникнути інфекцій, які можуть бути на фруктах та овочах:
- не обирайте пошкоджені плоди, наприклад із подряпинами та вм’ятинами. Якщо хочете купити вже нарізані фрукти чи овочі, обирай тільки ті, які зберігаються в холодильнику або на льоду;
- намагайтеся тримати фрукти та овочі окремо від сирого м’яса, риби, морепродуктів у кошику в магазині та в холодильнику вдома;
- ретельно мийте руки, а також робочі поверхні та кухонне приладдя (зокрема – дошки для нарізання овочів і фруктів) перед і після використання.
Водночас не варто мити рослинну їжу з милом або іншими мийними засобами. Вони можуть вбиратися поверхнею рослин і серйозно зашкодити під час їхнього споживання, зазначають експерти.
Джерело: Бережи себе
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-08-28 10:13:33