Україна і світ

Хумус з нуту: класичний рецепт та поради щодо подачі


Хумус – це справжня смакота близькосхідної кухні, яка завоювала популярність у всьому світі.

Ця страва, як і наш український борщ, може мати варіації, залежно від того, в який країні його готують. Консистенція та набір спецій для хумусу, також можуть відрізнятися.

Хумус: рецепт

У цьому матеріалі ми пропонуємо приготувати класичний хумус середньої густоти – ідеальний баланс смаку та текстури. Готується він швидко, якщо не враховувати варіння нуту. Спробуйте і переконайтеся самі!

Що входить до складу хумусу:

  • нут – 300 г
  • часник – 2-3 зубки
  • сік лимона – 1-3 ст. л.
  • зіра мелена – 1 ч. л.
  • кунжут – 5-6 ст. л.
  • оливкова олія – 4 ст. л.
  • сіль – до смаку
  • в’ялені томати та зелень для подачі – до смаку

Не виливайте рідину, яка залишилася після варіння нуту. Ця рідина називається аквафаба. І на її основі можна приготувати смачний майонез за лічені хвилини!

Хумус: рецепт класичний покроково

  1. Промийте нут кілька разів холодною водою. Скільки годин замочувати нут для хумусу – замочіть його на 8 годин чи на ніч. Це значно скоротить час варіння.
  2. Злийте воду, в якій замочувався нут, і відваріть його до м’якості. Воду солити не треба. Перевірте готовність, натиснувши на горошину – вона має легко розплющуватися.
  3. Кунжут підсмажте на сухій сковороді на нижче середньому вогні до золотавого кольору. При смаженні постійно помішуйте його. Потім подрібніть його за допомогою блендера до стану пасти. Це і буде та сама паста тахіні. Залиште трохи кунжуту для прикрашання страви.
  4. Злийте воду з нуту в окрему ємність – вона знадобиться для регулювання консистенції. У миску з нутом додайте пасту тахіні, пропущений через прес часник, сік лимона, зіру, сіль до смаку та оливкову олію (3 ст. л.). Влийте до основної маси 4 ст. л. відвару з нуту та ще раз збийте.
  5. Перекладіть суміш у блендер і збийте до однорідної консистенції. Якщо хумус виходить занадто густим, додайте трохи відвару з нуту, поступово регулюючи консистенцію до вашого смаку.
  6. Скуштуйте хумус і, якщо потрібно, додайте ще трохи солі, соку лимона, оливкової олії чи зіру.

Як їсти хумус правильно і з чим їдять:

  • Перед подачею перекладіть хумус у глибоку тарілку.
  • Зробіть ложкою невеличке заглиблення посередині.
  • Злегка полийте його оливковою олією (1 ст. л.).
  • Прикрасьте в’яленими томатами, підсмаженим кунжутом та зеленню.

Хумус чудово поєднується зі свіжими овочами: огірками, морквою, солодким перцем чи селерою, які зручно нарізати для вмочання. До нього ідеально пасує піта чи лаваш – їх можна розігріти чи обсмажити та нарізати на зручні шматочки. Смачно подавати хумус з крекерами, хрусткими хлібцями чи запеченими чипсами з лаваша.

Готуйте із задоволенням і ваші страви неодмінно будуть смачними та корисними!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-12-03 11:15:00