Хумус з нуту: класичний рецепт та поради щодо подачі
Хумус – це справжня смакота близькосхідної кухні, яка завоювала популярність у всьому світі.
Ця страва, як і наш український борщ, може мати варіації, залежно від того, в який країні його готують. Консистенція та набір спецій для хумусу, також можуть відрізнятися.
Хумус: рецепт
У цьому матеріалі ми пропонуємо приготувати класичний хумус середньої густоти – ідеальний баланс смаку та текстури. Готується він швидко, якщо не враховувати варіння нуту. Спробуйте і переконайтеся самі!
Що входить до складу хумусу:
- нут – 300 г
- часник – 2-3 зубки
- сік лимона – 1-3 ст. л.
- зіра мелена – 1 ч. л.
- кунжут – 5-6 ст. л.
- оливкова олія – 4 ст. л.
- сіль – до смаку
- в’ялені томати та зелень для подачі – до смаку
Не виливайте рідину, яка залишилася після варіння нуту. Ця рідина називається аквафаба. І на її основі можна приготувати смачний майонез за лічені хвилини!
Хумус: рецепт класичний покроково
- Промийте нут кілька разів холодною водою. Скільки годин замочувати нут для хумусу – замочіть його на 8 годин чи на ніч. Це значно скоротить час варіння.
- Злийте воду, в якій замочувався нут, і відваріть його до м’якості. Воду солити не треба. Перевірте готовність, натиснувши на горошину – вона має легко розплющуватися.
- Кунжут підсмажте на сухій сковороді на нижче середньому вогні до золотавого кольору. При смаженні постійно помішуйте його. Потім подрібніть його за допомогою блендера до стану пасти. Це і буде та сама паста тахіні. Залиште трохи кунжуту для прикрашання страви.
- Злийте воду з нуту в окрему ємність – вона знадобиться для регулювання консистенції. У миску з нутом додайте пасту тахіні, пропущений через прес часник, сік лимона, зіру, сіль до смаку та оливкову олію (3 ст. л.). Влийте до основної маси 4 ст. л. відвару з нуту та ще раз збийте.
- Перекладіть суміш у блендер і збийте до однорідної консистенції. Якщо хумус виходить занадто густим, додайте трохи відвару з нуту, поступово регулюючи консистенцію до вашого смаку.
- Скуштуйте хумус і, якщо потрібно, додайте ще трохи солі, соку лимона, оливкової олії чи зіру.
Як їсти хумус правильно і з чим їдять:
- Перед подачею перекладіть хумус у глибоку тарілку.
- Зробіть ложкою невеличке заглиблення посередині.
- Злегка полийте його оливковою олією (1 ст. л.).
- Прикрасьте в’яленими томатами, підсмаженим кунжутом та зеленню.
Хумус чудово поєднується зі свіжими овочами: огірками, морквою, солодким перцем чи селерою, які зручно нарізати для вмочання. До нього ідеально пасує піта чи лаваш – їх можна розігріти чи обсмажити та нарізати на зручні шматочки. Смачно подавати хумус з крекерами, хрусткими хлібцями чи запеченими чипсами з лаваша.
Готуйте із задоволенням і ваші страви неодмінно будуть смачними та корисними!
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-12-03 11:15:00