Україна і світ

Хто з військовослужбовців, звільнених із військової служби, має право на житло або компенсацію

Постановою Кабінету Міністрів від 6 січня 2023 р. № 15 внесено зміни до порядків, затверджених постановами Міністрів України від 3 серпня 2006 р. № 1081 і від 2 вересня 2015 р. № 728. Зокрема, уточнено категорії військовослужбовців, звільнених із військової служби, які мають право на отримання житла або грошову компенсацію.

А саме, змінено пункт 29 «Порядку забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей житловими приміщеннями» № 1081.

Військовослужбовці, які перебувають на обліку:

  • у разі звільнення з військової служби в запас за станом здоров’я;
  • у разі, коли на час звільнення мають вислугу військової служби не менше ніж 20 років;
  • у разі звільнення у відставку;
  • у разі звільнення у зв’язку із скороченням штатів чи проведенням інших організаційних заходів у разі неможливості їх використання на військовій службі,залишаються на цьому обліку у військовій частині до одержання житла з державного житлового фонду або, за їхнім бажанням, грошової компенсації за належне їм для отримання жиле приміщення.

При розформуванні військової частини такі військовослужбовці залишаються на обліку в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки і відповідних квартирно-експлуатаційних органах та користуються правом позачергового одержання житла.

Також усунуто неузгодженості щодо грошової компенсації за належне військовослужбовцям жиле приміщення. Зокрема, згідно з абзацом третім пункту 2 «Порядку визначення розміру і надання військовослужбовцям та членам їхніх сімей грошової компенсації за належне їм для отримання жиле приміщення», дія цього документа розповсюджується, зокрема на:

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

«осіб, звільнених з військової служби в запас за станом здоров’я або у разі, коли вони на час звільнення мають вислугу військової служби не менше ніж 20 років, або у відставку, а також у зв’язку із скороченням штатів чи проведенням інших організаційних заходів у разі неможливості їх використання на військовій службі, та членів їхніх сімей».

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-01-14 10:17:19