Україна і світ

Хто наводить ракети на цивільні об’єкти України: журналісти-розслідувачі оприлюднили імена росіян

У складі Головного обчислювального центру (ГСЦ) ЗС РФ діє секретний підрозділ, який наводить ракети на цивільні об’єкти в Україні. Наразі вдалося ідентифікувати 30 військових інженерів, які там задіяні.

Про це йдеться у матеріалах спільного розслідування Bellingcat та Der Spiegel.

Зазначається, що багато хто з офіцерів ГВЦ — IT-фахівці, які встигли попрацювати у звичайних приватних компаніях. Всі вони зареєстровані за офіційною адресою російського Генштабу у Москві.

Журналісти-розслідувачі вивчили метадані телефонних розмов начальника ГВЦ генерал-майора Роберта Баранова і дійшли висновку, що щоразу перед запуском ракет йому дзвонили з номера полковника Ігоря Багнюка. Він у свою чергу спілкувався з більш як 20 військовими інженерами з ГВЦ.

Хто наводить ракети на цивільні об’єкти України: журналісти-розслідувачі оприлюднили імена росіян / 4 фотографии

За даними розслідування, цей підрозділ складається із трьох команд, які програмують польоти одного конкретного типу ракет:

  • ЗМ-14 (Калібр, морського базування) – Іван Попов, Матвій Любавін, Роман Курочкін, Катерина Чугунова, Сергій Ільїн, Юрій Ніконов, Георгій Старостін, Дмитро Тихонов, Микола Тарасов та Ігор Гроза.
  • 9М728 (Р-500, оперативно-тактичні ракетні комплекси Іскандер, наземного базування) – Олексій Михайлов, Павло Обухов, Ельвіра Обухова, Микита Поплавський, Віктор Яскелайнен, Олександр Григорян, Володимир Петров, Артем Веденов.
  • Х-101 (повітряного базування) – Артем Чернов, Олексій Бетехтін, Андрій Іванютін, Антон Чуликов, Ольга Письменська, Павло Васильєв, Олексій Волков, Антон Шатун, Станіслав Мінков.

З деякими з них вдалося зв’язатися, але вони заперечують, що працюють на військових і мають відношення до ударів по Україні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Безпосереднім командиром підрозділу наведення ракет ГВЦ є полковник Ігор Багнюк, який має медаль За участь у бойових діях у Сирії.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-10-25 02:19:01

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин