Львівський портал

Хорватія підписала угоду з Німеччиною: Україні передадуть 60 хорватських танків і БМП

Віцепрем’єр та міністр оборони Хорватії Іван Анушич підписав меморандум про наміри з міністром оборони Німеччини Борисом Пісторіусом, у межах якої хорватська сторона отримає танки Leopard 2А8 взамін техніки, яку передасть Україні. Про це пише Європейська правда.

Відповідно до меморандуму, Хорватія висловила готовність поставити 30 танків типу М-84 та 30 бойових машин піхоти типу М-80, а також запасні частини та боєприпаси до них, в обмін на фінансові ресурси для купівлі до 50 танків Leopard 2А8.

Передбачається, що загальна ціна нових Leopard 2A8 буде зменшена на суму, яку Німеччина виплатить Хорватії за передання своєї техніки Україні.

«Усі інші деталі будуть відомі після підписання контракту. Додатковою цінністю такої моделі закупівель є допомога Україні у боротьбі з російською агресією», – йдеться в повідомленні хорватського Міноборони.

Очільник відомства Іван Анушич також висловив сподівання, що реалізація цього проєкту розпочнеться «дуже скоро».

Як повідомляв Львівський портал, у хорватському Дубровнику президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович підписали угоду про довгострокове співробітництво та підтримку між двома країнами. 

Загалом Хорватія допомагає українцям з початку російської агресії у 2014 році. Загальна сума допомоги з лютого 2022 року – близько 300 мільйонів євро, зокрема 11 оборонних пакетів. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.  

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-28 20:49:02