Україна і світ

Хочуть відправити на фронт з хворобою: як оскаржити висновок ВЛК

В Україні трапляються випадки, коли людей, які мають хвороби, мобілізують до лав ЗСУ. Водночас вони не знають, які правильно діяти у такій ситуації.

Правозахисниця Вікторія Тютюнникова в ефірі інформаційного телемарафону розповіла, що робити, якщо у військкоматі не зважають на хвороби людей, яких мобілізують, і які є права у тих, хто хоче довести, що він не має служити через стан здоров’я.

За її словами, такі випадки зазвичай не масові, а скоріше винятки з правил.

– На жаль, поки особа не отримає статусу непридатний до служби – вона вважається придатною. Тимчасова непридатність триває до того моменту, доки не з’явиться остаточний висновок ВЛК. Якщо особа непридатна – її не можуть мобілізувати, – зазначила правозахисниця.

Вона стверджує: буває так, що людина не надала під час вручення повістки висновки щодо стану її здоров’я. Тоді свої медвисновки потрібно пред’явити в момент явки у центр комплектування після вручення повістки.

Після вручення повістки будь-яка особа обов’язково має пройти медичну комісію. Без комісії мобілізація не відбудеться.

– Якщо особа отримала помилковий висновок, де зазначено, що особа придатна, відповідно, треба оскаржувати висновок ВЛК, – наголосила Тютюнникова.

Як оскаржити висновок ВЛК 

Можна оскаржувати висновок ВЛК в адміністративному порядку. Для цього потрібно звертатися до військової лікарської комісії вищого рівня.

Також є варіант оскарження у судовому порядку. Для цього потрібно подати заяву про перегляд рішення комісії, зазначивши у ній причину перегляду. До заяви обов’язково додати результати попередніх медичних досліджень та всі документи ВЛК.

– До адміністративного суду потрібно звернутися за місцем проживання позивача або місцем розташування військово-лікарської комісії з позовною заявою, – каже правозахисниця.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Тютюнникова наголосила, що до повноважень суду не належить оцінка стану здоров’я людини. Тому їм треба надавати медичні висновки як доказову базу для розгляду.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-08-06 00:17:27

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин