Україна і світ

Хліб у дров’яній печі: як Хатинка Пекаря вціліла після окупації Бучі та в чому секрет закладу

Ярослав Бурківський – професійний кухар. Та пекарем він став кілька років тому. Тоді у країні вирував карантин через коронавірус, а ресторан, де він був шеф-кухарем, не працював.

Тож чоловік вирішив повчитися пекти хліб у дров’яній печі. Опанувавши навички у маленькій пекарні у Горенці, Ярослав, разом зі своїм учителем Сергієм, збудував мазанку у Бучі. Заклад назвали Майстерня Птах.

На той час чоловіки змогли довести і собі, й іншим: для успіху передусім потрібна мрія, а вже далі – гроші.

– Наша пекарня є явним доказом того, що її можна зробити недорого. У нас було дуже велике бажання будувати. Іноді ми із партнером пекли в іншій пекарні хліб, везли його на пилораму і вимінювали на дошки, – розповів Ярослав.

Згодом шляхи партнерів розійшлися, і своє дітище Ярослав перейменував на Хатинку Пекаря. Тут кожна річ нагадує про якусь волонтерську допомогу.

Пофарбувала хатинку художниця із Донбасу, табличку зробив художник, який нині на фронті, а годинник подарував відвідувач, який на початку діяльності пекарні довго не міг дочекатися випічки.


Під час окупації Бучі частина росіян стояла прямо на будівельному ринку, до якого притулилася пекарня. Ймовірно, у Хатинці вони і жили, тому усе й понищили.

Вкрали “буржуйку”, щось постраждало через обстріли Градами, адже снаряди падали навколо. Здіймалися пожежі, вилітали вікна.

Ярослав був переконаний, що його заклад не вцілів. Тому в одну ніч вирішив іти у добробат – пекти хліб для вояків.

– Коли мені сказали, що, найімовірніше, пекарня зруйнована, я вирішив, що треба кудись іти, якось себе задіювати. І щойно я про це подумав, вночі мені зателефонувала знайома. Вона працювала медиком у добровільному батальйоні і запросила туди пекарем. Насправді я не так хвилювався, ціла пекарня чи ні. Мене непокоїла моя бездіяльність. Та коли я пішов у батальйон, то почав працювати на максималках, використовуючи кожну можливість, – згадав чоловік.

hatynk

Вже у квітні з’ясувалось, що пекарня вціліла. У ній повибивало вікна, та ремонту усе підлягало. Ярослав відпросився на декілька днів і прийшов на розвідку. Мін навколо не виявилося, хіба декілька – у лісі.

Відтоді пекарі майже не полишали приміщення, адже у Бучі вони були вкрай необхідні. Жоден магазин у місті не працював, усе трималося на волонтерах.

Борошно хлопцям завезли із Польщі – тут деякий час допомагав із хлібом пекар із Познані Яцек Полевський.

Хтось добровільно вставив вікна, адже хлопці самі не мали на це часу. Їхня робота стартувала іще перед комендантською годиною і не закінчувалася із її завершенням. Причому людей, аж до вересня, вони годували або за пожертву, або взагалі безкоштовно.

– Ми вирішили, що з квітня до вересня працюватимемо безкоштовно. Тобто якщо у людини немає можливості, то вона може взяти хліб безкоштовно. Якщо є можливість – може баночку огірочків принести, мішечок дров притягнути, це була така система обміну. Якщо у людини тяжка ситуація, вона знала, що тут можна взяти хліб і бути ситою, – сказав Ярослав.

hatyk

Чоловік погоджується із висловом, що хліб – усьому голова. Адже жити можна лише на ньому й воді.

Водночас, він вважає, що найкращий хліб – саме у дров’яній печі. Взагалі про піч він розповідає, ніби про улюблену жінку.

– Ми печемо так, аби використовувати максимально енергію, яку дають нам дрова і піч. Вона ж всотує усе, а потім віддає. І їй дуже сумно, коли ми це не використовуємо. Тому що піч стільки страждань переживає, коли у ній горить вогонь. А потім вона радіє, що у ній щось печеться. Тобто йдеться про служіння печі, адже вона жива. Піч жива, тісто живе, дрова живі, і з кожним із цих елементів треба вибудовувати взаємини, – каже Ярослав.

Нині застосування природних технологій – це іще й додатковий бонус. Коли нема електрики, їхня пічка пече, коли виють тривоги, пекарі продовжують працювати. Адже вони знають, що дуже потрібні людям.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

palyanyczi

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-11-13 18:05:15

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин