Харчове отруєння: симптоми, лікування, профілактика
Харчове отруєння – неприємне, а інколи й небезпечне захворювання, яка загрожує і дітям, і дорослим. Зазвичай отруєння викликають нудоту, блювоту, діарею та неприємну слабкість у тілі.
Що таке харчове отруєння, які симптоми та як лікувати захворювання – дізнавалися Факти ICTV.
Що таке харчове отруєння
Це захворювання, яке виникає після споживання продуктів, що містили шкідливі мікроорганізми чи отруйні речовини. Зазвичай хвороба протікає у легкій формі, однак інколи може призвести до ускладнень та навіть смерті.
За словами лікарки-терапевта та дієтолога Анастасії Чечкань, харчове отруєння — загальний термін, який об’єднує клініку гострого порушення травлення (нудоту, блювання, діарею), що виникає після прийому неякісних продуктів чи напоїв.
Харчові отруєння класифікуються на:
- інфекційні — збудники: бактерії та віруси, що живуть у харчових продуктах;
- неінфекційні (токсичні) — виникають в результаті потрапляння в організм отруйних речовин (рослини, хімікати, гриби).
– Небезпечною особливістю харчового отруєння є невеликий інкубаційний період (2-6 годин) та швидкий розвиток хвороби, – додає дієтолог.
Симптоми та перші ознаки отруєння
Як правило перші симптоми отруєння з’являються протягом 2-6 годин після потрапляння в шлунок неякісних продуктів.
Прогресування хвороби залежить від кількості спожитої їжі та стану здоров’я. Однак до типових проявів харчового отруєння належать:
- висока температура;
- холодний липкий піт;
- низький тиск;
- різкий біль у животі;
- метеоризм;
- діарея;
- нудота і блювання;
- зневоднення організму;
- відсутність апетиту та слабкість.
Продукти, які найчастіше викликають отруєння
Зазвичай харчове отруєння виникає після вживання зіпсованої чи неякісної їжі. Найчастіше розлад травлення викликають такі продукти:
- молоко та м’ясо;
- гриби;
- яйця;
- консерви;
- риба та морепродукти;
- кондитерські вироби;
- немиті фрукти та овочі.
Харчове отруєння: що робити
– Не можна приймати протиблювотні або протидіарейні препарати, оскільки блювота та діарея – захисний механізм організму і найшвидший спосіб масивного виведення токсинів, – каже Чечкань.
Щоб покращити стан людини та зробити перебіг хвороби набагато легшим, дієтолог радить:
- Пити багато теплої води – це допоможе вивести токсини та відновить водно-електролітний баланс.
- Обов’язково приймати сорбенти (полісорб, ентеросгель, атоксіл, активоване біле і чорне вугілля) – вони допоможуть швидше вивести токсини.
- Також можна прийняти кишкові антибіотики – фталазол, альфа нормікс для боротьби з підтвердженою бактеріальною інфекцією.
- Дотримуватися дієти, вживати овочеві супи, каші, бульйони.
- Виключити з раціону жирне, смажене, алкоголь та кофеїн.
- Забезпечити постільний режим та спокій.
Проте, якщо діарея триває понад три дні, температура тіла вища за 39 градусів, є порушення зору та галюцинації, терміново необхідно звернутися до лікаря по допомогу.
Профілактика
Щоб зменшити ризики зараження, необхідно:
- дотримуватися правил санітарної гігієни на кухні;
- ретельно мити фрукти та овочі перед споживанням;
- перевіряти зовнішній вигляд, температуру зберігання та термін придатності продуктів;
- мити руки перед їдою, після відвідування громадських місць та туалету;
- здійснювати термічну обробку продуктів;
- зберігати сирі продукти окремо від готових страв;
- уникати вживання підозрілих грибів та ягід.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-08-17 15:12:59