Україна і світ

Харчове отруєння: симптоми, лікування, профілактика

Харчове отруєння – неприємне, а інколи й небезпечне захворювання, яка загрожує і дітям, і дорослим. Зазвичай отруєння викликають нудоту, блювоту, діарею та неприємну слабкість у тілі.

Що таке харчове отруєння, які симптоми та як лікувати захворювання – дізнавалися Факти ICTV.

Що таке харчове отруєння

Це захворювання, яке виникає після споживання продуктів, що містили шкідливі мікроорганізми чи отруйні речовини. Зазвичай хвороба протікає у легкій формі, однак інколи може призвести до ускладнень та навіть смерті.

За словами лікарки-терапевта та дієтолога Анастасії Чечкань, харчове отруєння — загальний термін, який об’єднує клініку гострого порушення травлення (нудоту, блювання, діарею), що виникає після прийому неякісних продуктів чи напоїв.

Харчові отруєння класифікуються на:

  • інфекційні — збудники: бактерії та віруси, що живуть у харчових продуктах;
  • неінфекційні (токсичні) — виникають в результаті потрапляння в організм отруйних речовин (рослини, хімікати, гриби).

– Небезпечною особливістю харчового отруєння є невеликий інкубаційний період (2-6 годин) та швидкий розвиток хвороби, – додає дієтолог.

Симптоми та перші ознаки отруєння

Як правило перші симптоми отруєння з’являються протягом 2-6 годин після потрапляння в шлунок неякісних продуктів.

Прогресування хвороби залежить від кількості спожитої їжі та стану здоров’я. Однак до типових проявів харчового отруєння належать:

  • висока температура;
  • холодний липкий піт;
  • низький тиск;
  • різкий біль у животі;
  • метеоризм;
  • діарея;
  • нудота і блювання;
  • зневоднення організму;
  • відсутність апетиту та слабкість.

Продукти, які найчастіше викликають отруєння

Зазвичай харчове отруєння виникає після вживання зіпсованої чи неякісної їжі. Найчастіше розлад травлення викликають такі продукти:

  • молоко та м’ясо;
  • гриби;
  • яйця;
  • консерви;
  • риба та морепродукти;
  • кондитерські вироби;
  • немиті фрукти та овочі.

Харчове отруєння: що робити

– Не можна приймати протиблювотні або протидіарейні препарати, оскільки блювота та діарея – захисний механізм організму і найшвидший спосіб масивного виведення токсинів, – каже Чечкань.

Щоб покращити стан людини та зробити перебіг хвороби набагато легшим, дієтолог радить:

  1. Пити багато теплої води – це допоможе вивести токсини та відновить водно-електролітний баланс.
  2. Обов’язково приймати сорбенти (полісорб, ентеросгель, атоксіл, активоване біле і чорне вугілля) – вони допоможуть швидше вивести токсини.
  3. Також можна прийняти кишкові антибіотики – фталазол, альфа нормікс для боротьби з підтвердженою бактеріальною інфекцією.
  4. Дотримуватися дієти, вживати овочеві супи, каші, бульйони.
  5. Виключити з раціону жирне, смажене, алкоголь та кофеїн.
  6. Забезпечити постільний режим та спокій.

Проте, якщо діарея триває понад три дні, температура тіла вища за 39 градусів, є порушення зору та галюцинації, терміново необхідно звернутися  до лікаря по допомогу.

Профілактика

Щоб зменшити ризики зараження, необхідно:

  • дотримуватися правил санітарної гігієни на кухні;
  • ретельно мити фрукти та овочі перед споживанням;
  • перевіряти зовнішній вигляд, температуру зберігання та  термін придатності продуктів;
  • мити руки перед їдою, після відвідування громадських місць та туалету;
  • здійснювати термічну обробку продуктів;
  • зберігати сирі продукти окремо від готових страв;
  • уникати вживання підозрілих грибів та ягід.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-08-17 15:12:59

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин