Львівський портал

Втрата нюху чи смаку є все рідше: львівські медики про хворих на Covid-19

Станом на 7 серпня у лікарнях Львова лежать 26 дорослих і 8 дітей, хворих на коронавірус. Ще 356 львів’ян лікуються вдома. Медики кажуть, що якщо раніше характерним симптомом була втрата нюху чи смаку, то тепер він буває значно рідше. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі мерії.

Всі госпіталізовані пацієнти мають легкий або середній перебіг коронавірусу, їм надають необхідну медичну допомогу. Найважче хворіють люди старшого віку, особливо ті, які мають супутні хронічні недуги такі як цукровий діабет та захворювання дихальної системи, зокрема астму.

Водночас лікарі розповіли, на які найбільш поширені симптоми зараз скаржаться пацієнти.

«Найчастіше основними симптомами Covid-19 є загальна слабкість та сонливість, сухий кашель, нежить, біль у горлі, підвищення температури тіла понад три дні. При цьому, втрата нюху чи смаку у хворих зараз зустрічається все рідше», – зауважила лікарка-терапевтка, завідувачка центру терапії лікарні святого Пантелеймона Галина Димид.

Рівень госпіталізацій хворих на коронавірус у Львові є вищим, ніж це зазвичай буває влітку. Такі показники більш характерні для осінньо-зимового періоду, говорити про спалах епідемії Covid-19 у Львові зараз ще зарано.

Однак львів’ян закликають бути пильним і дотримуватись правил безпеки:

  • якщо від вашого останнього щеплення від Covid-19 минув рік і більше, обов’язково ревакценуйтесь;
  • стежте за гігієною: мийте руки та користуйтесь антисептиками;
  • уникайте скупчення людей.

Тих, хто все ж захворів, закликають самоізолюватись, обов’язково зв’язатися зі сімейним лікарем і виконувати всі його рекомендації. Натомість викликати «швидку» потрібно, якщо виникли такі симптоми: поява важкості в грудях, задишка, висока температура, яка не збивається.

Нагадаємо, у липні у Львові різко побільшало хворих на коронавірус: протягом місяця до лікарень потрапили 20 пацієнтів, тоді як у червні такий був лише один.

За тиждень 29 липня – 4 серпня у Львівській області на Covid-19 захворіли 496 людей, в тому числі 54 дитини. Це більш ніж вдвічі більше, аніж занедужали у попередній тиждень.

Також наприкінці липня в Україні виявили новий штам коронавірусу Omicron – FLiRT.

У МОЗ кажуть, що через специфічні мутації цей штам краще зв’язується з клітинами та уникає імунної відповіді. Тобто FLiRT швидше вражає ослаблений імунітет, а захворіти можуть навіть раніше вакциновані. Однак набутий імунітет після вакцинації знижує ризики ускладнень під час хвороби.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-08-07 11:31:29