Україна і світ

Вручення повістки на вулиці 2024: що робити та чи можна відмовитися

Фото: Getty Images

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Нещодавно їхню дію було продовжено до 9 листопада 2024 року. Тож мобілізувати можуть громадян віком від 18 до 60 років, які спроможні виконувати військовий обов’язок і не мають відстрочки.

Українські чоловіки, яких хочуть мобілізувати, мають спершу отримати повістку. Що робити, якщо вручили повістку на вулиці, та як поводитися, Факти ICTV розпитали в адвокатки юридичної компанії Riyako&partners Катерини Аніщенко.

Правила вручення повістки на вулиці

Повістка – це письмовий документ, який повинен містити ім’я особи та інформацію щодо звернення у територіальний центр комплектування та соціальної підтримки. Відтепер повістки не обов’язково віддавати в руки, адже їх можна надсилати поштою.

Зараз дивляться

Видати цей документ особисто в руки військовозобов’язаному можуть у будь-якому місці, тобто на зупинці чи й навіть у громадському транспорті.

Яка інформація повинна бути у повістці:

  • ПІБ військовозобов’язаної особи, дата її народження;
  • найменування ТЦК або його відділів, певних підрозділів;
  • мета виклику до ТЦК;
  • день, час та місце, куди повинен прибути військовозобов’язаний;
  • підпис посадової особи, яка видає документ, і його дата;
  • реєстраційний номер документа;
  • попередження про наслідки, якщо людина не з’явиться у зазначений час до ТЦК.

Вручили повістку на вулиці: що робити

Представники ТЦК можуть звернутися на вулиці до військовозобов’язаного чоловіка з вимогою надати документи для перевірки. Але в такому разі працівник ТЦК також повинен пред’явити власний паспорт і посвідчення, яке доводить, що він має право видавати повістки.

Нині представники ТЦК можуть користуватися камерами під час вручення повісток на вулицях. Адже трапляється величезна кількість правопорушень, як із боку військовозобов’язаних, так і працівників ТЦК, під час вручення повісток. Тому використання бодикамер запобігає таким правопорушенням.

Тобто, якщо до людини підійшли співробітники ТЦК і вручають повістку, то військовозобов’язаний може прийняти її або відмовитися.

Відповідальність за відмову від врученої повістки на вулиці

Відмова може бути зафіксована на камеру.

– Після цього складають відповідний акт про те, що військовозобов’язаний відмовився від повістки, – говорить експерт.

Не обов’язково в цьому акті повинен бути підпис військовозобов’язаного. Акт не видають військовозобов’язаному, а залишають у представника ТЦК.

– Після цього акт передають начальнику ТЦК, на основі чого вже повідомляють правоохоронні органи та формують постанову про адміністративне правопорушення, – зазначає адвокат.

Нагадаємо, що відповідно до Кодексу адміністративних правопорушень, якщо людина відмовилася від повістки, то вона буде змушена заплатити від 17 000 до 25 500 грн.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Штраф накладається через порушення правил військового обліку. Оскаржити постанову про адміністративне правопорушення можна у суді.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-15 18:42:09