Україна і світ

Воєнні злочини РФ в Україні нагадують геноцид у Сребрениці – Єврокомісія

Російські військові злочини в Україні нагадали світу про геноцид у Сребрениці (Боснія і Герцеговина).

Про це йдеться у спільній заяві віцепрезидента Єврокомісії Жозепа Борреля та єврокомісара Олівера Варгеї у зв’язку з 27-ю річницею геноциду у Сребрениці, де були умисно знищені тисячі чоловіків.

У заяві йдеться, що Європа продовжує вшановувати пам’ять всіх жертв геноциду в Сребрениці.

— Але і сьогодні ми не можемо сприймати мир як щось само собою зрозуміле. Невиправдана і неспровокована агресія Росії проти України повернула на наш континент жорстоку війну.

Масові вбивства і воєнні злочини, які ми спостерігаємо в Україні, викликають яскраві спогади у тих, хто був свідком війни на Західних Балканах в 1990-х роках, – зазначили в Єврокомісії.

У заяві наголошується, що Європа не забула про свою відповідальність, оскільки не змогла запобігти розправі над боснійськими мусульманами.

Геноцид у Сребрениці

Різанина в Сребрениці стала однією з трагедій Югославської війни 1990-х. Після оголошення у 1993 році Радбезом ООН Сребницького анклаву зоною безпеки, його в 1995 році захопила армія боснійських сербів.

Міжнародний трибунал встановив, що солдати армії Сербії вбили від 7 до 8 тис. боснійських мусульман. У 2003 році Сербія офіційно визнала відповідальність за геноцид.

Командувача військами Ратко Младича засудили до довічного ув’язнення. А командирів боснійських сербів судили за причетність до геноциду.

Тезу про геноцид у Сребрениці останнім часом використовувала російська пропаганда, намагаючись виправдати військову підтримку окупаційних сил на Донбасі. Причому сама Москва раніше виступала проти визнання різанини в Сребрениці геноцидом.

Очільник Міноборони Олексій Резніков відкидав такі заяви, оскільки до вторгнення Росії на підконтрольному Донбасі не було навіть натяків на кровопролиття.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Європейська служба зовнішніх зв’язків

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-10 22:42:15