Суспільне мовлення

Визначилися усі учасники другого етапу Першої ліги: хто боротиметься за вихід в УПЛ, збереження прописки і календар ігор

Чим закінчилася перша частина змагань і що очікує на команди далі.

Перша частина сезону Першої ліги – другого дивізіону у структурі українського футболу – завершена. Відбулися усі 14 поєдинків, за підсумками яких сформувалися дві групи: претенденти на вихід в УПЛ, а також команди, які вестимуть боротьбу за збереження прописки.

Через повномасштабне вторгнення РФ в Україну формат Першої ліги 2022/23 зазнав змін. Замість однієї групи учасників турніру розділили на дві за географічною ознакою, у кожній по вісім команд.

У першій частині сезону команди Першої ліги у кожній з груп мали провести 14 поєдинків (у форматі вдома – на виїзді). Підсумком цього етапу мало стати розділення команд на дві четвірки:

  • верхня четвірка (топ-4 команди з групи А та топ-4 команди з групи Б) – проходять у наступний раунд та вестимуть боротьбу за вихід в УПЛ;
  • нижня четвірка (команди з нижньої четвірки з групи А ще чотири найгірші з групи Б) – у наступному раунді будуть боротися за збереження прописки у Першій лізі.

Чим закінчилася перша частина сезону Першої ліги?

Усі 14 турів як у групі А, так і у групі Б Першої ліги були зіграні. Переможцями груп стали житомирське “Полісся”, яке найближчого переслідувача “Карпати” випередило на 12 очок (40 проти 28), а також ЛНЗ, перевага якого над “Оболонню” склала лише одне очко (30 проти 29).

  • Група А: 1. “Полісся” (Житомир) – 40 очок, 2. “Карпати” (Львів) – 28, 3. “Епіцентр” (Дунаївці), 4. “Нива” Т (Тернопіль) – 20, 5. “Прикарпаття” (Івано-Франківськ) – 15, 6. “Діназ” (Вишгород) – 10, 7. “Буковина” (Чернівці) – 9, 8. ФСК “Маріуполь” (Маріуполь) – 7
  • Група Б: 1. ЛНЗ (Черкаси) – 30, 2. “Оболонь” (Київ) – 29, 3. “Кремінь” (Кременчук) – 21, 4. “Металург” (Запоріжжя) – 20, 5. “Чернігів” (Чернігів) – 16, 6. “Полтава” (Полтава) – 15, 7. “Скорук” (Томаківка) – 14, 8. “Гірник-Спорт” (Горішні Плавні) – 8

Як виглядають турнірні таблиці груп перед стартом другої частини сезону?

Особливістю формування таблиць другої частини чемпіонату Першої ліги стало врахування лише очних зустрічей команд, що вийшли до наступного раунду. Крім того, команди з групи А у вирішальному етапі чемпіонату гратимуть лише проти клубів з групи Б і навпаки.

Лідером у турнірній таблиці чемпіонської групи стали “Оболонь” та “Полісся”, які мають по 16 очок. Групу на вибування очолює “Чернігів”, який набрав 11 очок.

  • Чемпіонська група: 1. “Оболонь” (Київ) – 16, 2. “Полісся” (Житомир) – 16, 3. ЛНЗ (Черкаси) – 8, 4. “Епіцентр” (Дунаївці) – 8, 5. “Металург” (Запоріжжя) – 7, 6. “Карпати” (Львів) – 6, “Нива” Т (Тернопіль) – 3, 8. “Кремінь” (Кременчук) – 2

Топ-2 чемпіонської групи напряму вийдуть в УПЛ. Команди, що фінішують на третьому та четвертому місцях, гратимуть стикові матчі з командами, що закінчать УПЛ на 13-му та 14-му місцях відповідно.

  • Група на вибування: 1. “Чернігів” (Чернігів) – 11, 2. “Скорук” (Томаківка) – 9, 3. “Прикарпаття” (Івано-Франківськ) – 9, 4. “Діназ” (Вишгород) – 9, 5. “Буковина” (Чернівці) – 8, 6. “Полтава” (Полтава) – 8, 7. ФСК “Маріуполь” (Маріуполь) – 5, 8. “Гірник-Спорт” (Горішні Плавні) – 3

Найгірша команда чемпіонату вилітає до Другої ліги. Передостання команда чемпіонату гратиме перехідний матч з другим місцем Другої ліги.

Як виглядає календар другої частини Першої ліги?

Базовою датою матчів першого туру другої частини чемпіонату є 8 квітня 2023 року, останнього – 27 травня. За цей період команди зіграють ще вісім турів.

Календар першого туру

Чемпіонська група (1-й тур)

  • “Полісся” – “Металург”
  • “Карпати” – “Кремінь”
  • “Епіцентр” – “Оболонь”
  • “Нива” Т – ЛНЗ

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Група на вибування (1-й тур)

  • “Чернігів” – ФСК “Маріуполь”
  • “Полтава” – “Буковина”
  • “Скорук” – “Диназ”
  • “Гірник-Спорт” – “Прикарпаття”

Що відомо

  • Через повномасштабне вторгнення РФ в Україну список учасників Першої ліги у сезоні 2022/23 зазнав суттєвих змін. У порівнянні з попереднім сезоном у лізі залишилися лише шість клубів: “Оболонь”, “Нива”, “Гірник-Спорт”, “Прикарпаття”, “Полісся” та “Кремінь”. Ще дві команди – “Металіст” та “Кривбас” вийшли до УПЛ, тоді як “Десна” та “Маріуполь” повідомили, що пропустять сезон.
  • У разі, якщо “Десна” та “Маріуполь” оголосять про повернення в УПЛ, перехідні матчі не відбуватимуться, а кількість команд збільшиться до 18. Якщо ж повернеться лише один клуб, то перехідні матчі гратимуть третя команда Першої ліги та 14-а з УПЛ.

УПЛ закріпила за “Десною” та “Маріуполем” місця у чемпіонаті: що це означає

  • У Другій лізі з футболу на зимову перерву лідером пішла “Нива” Бузова, перевага якої над найближчим переслідувачем “Реал Фармою” склала сім очок (27 проти 20) після десяти турів.


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин