Україна і світ

Візит Ердогана до Путіна: РФ просить Туреччину допомогти обійти нафтове ембарго – WP

У п’ятницю, 5 серпня, президент Туреччини Реджеп Ердоган прибув на зустріч із главою Кремля Володимиром Путіним.

За даними журналістів The Washington Post, які посилаються на низку своїх джерел у різних країнах, Росія звернулася до Туреччини та інших потенційних партнерів із проханням допомогти обійти західні санкції, які давлять економіку країни-агресора дедалі сильніше.

Так, Москва сподівається переконати Анкару оминути обмеження у сфері фінансів та енергетики.

Чого РФ хоче від Туреччини

Журналісти нагадують, що ця зустріч Путіна та Ердогана – вже друга за два тижні, що викликає побоювання, що Кремль може зміцнити економічні зв’язки з країною-членом НАТО, яка не приєдналася до запровадження санкцій проти Москви.

Росіяни хочуть переконати своїх турецьких колег перетворити Туреччину на такий собі хаб, який дає Москві можливість обминати найболючіші санкції.

Так, РФ хоче купувати частки у турецьких нафтопереробних заводах, нафтових терміналах та резервуарах.

Економісти вважають, що це дозволить приховати походження експорту після набуття чинності нафтового ембарго ЄС, яке набуде повної сили в 2023 році.

Крім того, Кремль сподівається домогтися того, щоб кілька турецьких державних банків відкрили кореспондентські рахунки для найбільших російських банків, що стало б грубим порушенням західних санкцій.

Також Кремль просить прибрати обмеження для свого бізнесу, через які зараз заборонено діяльність промислових компаній країни-агресора всередині спеціальних економічних зон.

Чи може погодитись Анкара

У виданні стверджують, що на сьогоднішній день немає жодних ознак, що Туреччина піде на подібні домовленості – їй це не вигідно, оскільки Анкара у такий спосіб поставить під загрозу санкцій власні банки та компанії, що перекриє для неї доступ до західних ринків.

Крім того, як прокоментував представник турецької делегації, країна, як і раніше, підтримує Україну, її суверенітет та незалежність.

Проте неприєднання до санкцій за повномасштабну війну проти України він назвав “принциповою позицією”.

Західні чиновники на умовах анонімності сказали, що не знали про плани росіян переконати Туреччину підтримати Кремль.

Однак вони в курсі того, що Москва намагається знайти спосіб обійти санкції, тому що економічні збитки від них відчуваються дедалі сильніше.

За словами чиновників, представники Кремля активно їздять до різних країн, намагаючись отримати будь-яку допомогу, а тому Туреччина – не виняток, особливо з огляду на “слабку силу закону” у цій країні.

У WP підкреслюють, що такі ініціативи можна вважати ознакою зростання занепокоєння в Росії.

Сьогодні вже спостерігаються серйозні проблеми у сферах фармацевтики та промисловості, тоді як банківський сектор Росії західні чиновники назвали “зомбі-системою”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Кремль

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-08-06 00:07:04

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин