Україна і світ

Віспа мавп в Україні: відчули симптоми, схожі на ГРВІ, звертайтеся до лікаря

І Україні, де вже понад шість місяців точиться війна,  вже зафіксований перший випадок інфекційної хвороби, що вже виявлена в багатьох країнах світу – мавпячої віспи.


 – Перший пацієнт знаходиться в лікарні під наглядом лікарів, – повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. – Наразі його контакти відстежуються.

В Україні, незважаючи на повномасштабне вторгнення РФ, є лабораторії і всі необхідні реактиви, щоб вчасно діагностувати та провести дослідження вірусу віспи мавп, запевнив міністр.

Щодо симптомів, то Ляшко нагадав, що віспа мавп починаться як звичайнісіньке ГРВІ з високою температурою та головним болем. Потім до цього приєднується висип на шкірі у вигляди папул.

 – Отже, якщо у вас з’явилися сході симптоми, краще одразу повідомити вашого сімейного лікаря, а не займатися самолікуванням, – порадив Віктор Ляшко.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Віспа мавп може передаватися від людини до людини через прямий фізичний контакт з інфекційним висипом, струпами або біологічними рідинами організму хворої людини. Йдеться про спілкування з близької відстані, дихання, дотик, поцілунки, секс.


віспа мавп
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-17 13:47:30