Україна і світ

Вирішить Рада: Зеленський відповів на петицію про позбавлення нардепів ОПЗЖ мандатів

Президент Володимир Зеленський доручив спікеру Верховної Ради Руслану Стефанчуку опрацювати питання про позбавлення мандатів усіх народних депутатів від забороненої партії ОПЗЖ (Опозиційна платформа – За життя).

Про це йдеться у відповіді глави держави на відповідну петицію. Її в середині листопада зареєстрував нардеп Олексій Гончаренко.

Петиція набрала понад 30 тис. голосів (при 25 тис. мінімально необхідних).

Автор петиції зазначав, що представники ОПЗЖ ще до початку повномасштабної війни РФ проти України активно пропагували “русскій мір”, відвідували Москву, де проводили зустрічі з представниками російської влади. А після наступу РФ 24 лютого частина представників ОПЗЖ загалом утекла за кордон.

– Після наступу РФ представники ОПЗЖ або втекли за кордон, або ніяк не проявляли себе у допомозі Україні. Навпаки серед них – головні колаборанти та зрадники. Серед найпомітніших фігур – кум Путіна Віктор Медведчук, його друг Тарас Козак та Ілля Кива, – уточнив Гончаренко.

У відповідь на петицію Володимир Зеленський нагадав, що 19 березня цього року було введено в дію рішення Ради нацбезпеки та оборони (РНБО) про призупинення діяльності окремих партій, зокрема й ОПЗЖ.

А 3 травня Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким було заборонено діяльність політичних партій, котрі співпрацюють з РФ. 15 вересня Верховний суд залишив апеляцію партії ОПЗЖ без задоволення, тим самим остаточно заборонивши її діяльність в Україні.

Президент наголосив, що підстави для дострокового припинення повноважень нардепа чітко прописані в Конституції України. Йдеться про такі підстави, як: складення повноважень за особистою заявою; обвинувальний вирок проти депутата; визнання нардепа недієздатним; припинення його громадянства або його виїзд на постійне проживання за кордон; смерть тощо.

Як зазначив Зеленський, питання про позбавлення мандату нардепів від ОПЗЖ може вирішити Верховна Рада.

– Враховуючи зазначене, я звернувся до голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука з проханням опрацювати викладені в електронній петиції пропозиції та поінформувати про результати розгляду автора звернення, – додав Зеленський.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Як відомо, в травні в Верховній Раді України офіційно ліквідували фракцію ОПЗЖ.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-12-02 02:44:44

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин