Львівський портал

Випускник Академії сухопутних військ став очільником школи операторів дронів «Ятаган»

26-річний Сергій Матвійчук, який є випускником Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, зараз очолює школу спеціалістів авіаційних комплексів «Ятаган» і ділиться досвідом використання дронів у сучасному бою.

В Академії сухопутних військ зазначили, що майор Сергій Матвійчук служить у Збройних Силах України вже понад 10 років. У 2019 році він закінчив Національну академію сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного і відразу після випуску очолив гірсько-штурмовий взвод у 10 бригаді.

Як командир взводу, а пізніше і роти, Матвійчук брав участь в операціях Об’єднаних сил на Луганщині та Донеччині. З початком повномасштабного вторгнення росії заступник командира 108 батальйону Сергій Матвійчук разом із побратимами боронив Київщину та Чернігівщину. Також брав участь у боях за Нову Басань, де ворог був змушений відступити.

З 2023 року Сергій очолює школу спеціалістів авіаційних комплексів «Ятаган» у структурі Сухопутних військ ЗСУ. Він активно навчає пілотів FPV-дронів та ділиться своїм бойовим досвідом.

«Перший Mavic у російсько-українській війні я побачив та застосував на Київщині. Це були неймовірні враження. “Літав” на Mavic-2, Mavic-2pro, на той час він вважався крутим коптером. Коли зʼявився Mavic-3 – було щось нереальне. І саме ці “пташки” змінили хід війни повністю», – зазначив Сергій Матвійчук.

Матвійчук згадує, як його родина передала 3D-принтер, що стало важливим етапом у розвитку технологій для фронту.

«Тоді, на Київщині, окрім Mavic, у нас не було нічого. Тож були “сліпі”, оскільки перед штурмом не могли провести будь-яку розвідку. Згодом моя родина передала 3D принтер і ми розгорнули його для першої системи скиду. Я скрізь, де міг, замовляв запчастини, плати. Саме так почали зʼявлятися маленькі лабораторії з великою кількістю 3D принтерів, боєприпасів, ноутбуків. Тепер ми “продовжуємо життя” квадрокоптерів на місці», – сказав він.

Сергій додає, що створення і налаштування систем дронів є складним процесом.

«Усі думають, що FPV – це взяв пульт, окуляри, “полетів” та знищив танк. Ні! Налаштувати дрон, підготувати боєприпаси і все досконало перевірити – це займає чимало часу. Повірте, побудувати систему та навчити оператора FPV чи Matrice складніше, аніж навідника-оператора бойової машини піхоти. Щоб повністю все освоїти, треба багато часу», – наголошує він.

Матвійчук також відзначає важливість своєї академічної освіти та навичок, отриманих у Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, які він використовує в своїй нинішній роботі.

«Ще навчаючись в Академії, я зацікавився електронікою, ремонтував телефони, ноутбуки. Саме ці навички знадобились мені тепер. Безпілотник, вартість якого становить 11-12 тис. грн, разом із саморобною батареєю (2 тис. грн), дійсно може спалити російський танк. Ну і ми дійшли до того, що ворог удень боїться використовувати будь-яку техніку», – розповідає майор.

Нагадаємо, що окремий рід сил для безпілотників у структурі ЗСУ офіційно створили цьогоріч на початку лютого.

Командувачем Сил безпілотних систем призначили заступника головкома ЗСУ Вадима Сухаревського.

Вже 26 червня президент Володимир Зеленський підписав указ про створення Сил безпілотних систем. Вони діятимуть як окремий рід сил ЗСУ.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-07-31 12:28:48