Україна і світ

Випадкова знахідка: львівські лікарі видаляли камені в жовчних протоках у чоловіка, а виявили рак

51-річного пацієнта з Львівської області з жовтухою та болем у правому підребер’ї направили з іншого медичного закладу до спеціалістів Блоку панкреато-біліарної рентген інтервенційної ендоскопії Лікарні Св. Пантелеймона. Тут йому мали провести обстеження ЕРХПГ та літоекстракцію – видалення каменів із жовчної протоки.

Під час операції керівник блоку Адріан Квіт запідозрив злоякісні зміни в тканинах жовчного протоку. Результат біопсії показав, що таки є злоякісні зміни великого дуоденального сосочка (ВДС) дванадцятипалої кишки.

Для визначення тактики лікування лікарі залучили спеціалістів хірургічного відділення №1 Центру хірургії та відділення онкології та онкохірургії. Було зроблено складну малоінвазивну операцію.

Через 5-10-міліметрові проколи, видалили дванадцятипалу кишку, жовчні протоки з жовчним міхуром та частину підшлункової залози. Далі хірурги був реконструктивний етап. Подібне втручання на Західній  Україні проведено вперше.  Операція завершилася успішно.

Пацієнту пощастило, що рак був виявлений на ранній стадії – без лімфатичних вузлів та метастаз. Можливо обійдеться подальшим медикаментозним лікуванням.

Рак ВДС дванадцятипалої кишки та підшлункової залози зустрічається у 2% пацієнтів із злоякісними новоутвореннями і обумовлює 5% усіх смертей, спричинених онкологією. Тому, слід звертати увагу на будь-які симптоми та вчасно звертатися до спеціалістів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Перше медоб’єднання Львова

Випадкова знахідка: львівські лікарі видаляли камені в жовчних протоках у чоловіка, а виявили рак
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-08-06 13:42:07

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин