Україна і світ

Викрито зловмисників, які наживалися на мігрантах, що бажали у Польщі оформити закордонні паспорти — МВС України

АрміяInform повідомляла, що на виконання Постанови Кабінету Міністрів України № 678 від 10 червня 2022 р. наприкінці червня у Варшаві було відкрито відокремлений підрозділ ДП «Документ» («Паспортний сервіс»), що належить до сфери управління Державної міграційної служби України. Згодом подібні центри обслуговування громадян з’явилися і в інших містах Польщі — Кракові та Гданську.

Функціонування таких центрів було з радістю сприйнято вимушеними мігрантами, котрих повномасштабна війна змусила покинути Батьківщину та рятуватися у дружній країні. Багато із них перетинали кордон без необхідних проїзних документів, в інших терміни їхньої дії скінчилися.

Утім, підвищений попит на закордонні паспорти та внутрішні паспорти у формі ID-карток був помічений зловмисниками, котрі вирішили на цьому підзаробити.

МВС України на своїй офіційній сторінці у Facebook інформує, що Департамент кіберполіції Національної поліції України та Державна міграційна служба України спільно зі слідчими Печерського управління поліції ГУ Національної поліції у м. Києві викрили групу зловмисників, які несанкціоновано втручалися в роботу електронних систем державної установи з виготовлення паспортних документів.

Речниця ДП «Документ» Наталія Кривицька розповіла АрміяInform, що скарги громадян про неможливість зареєструватися в електронній черзі підприємства на оформлення паспортів, натомість на одному із сайтів, що пропонували туристичні послуги, з’явилося оголошення про «вирішення» цього питання.

— З початком реалізації експериментального проєкту з оформлення паспортних документів для громадян України у Республіці Польща прокинулись і митикуваті «підприємці», які почали активно пропонувати послугу із запису до черги, видаючи себе за адміністраторів «Паспортного сервісу», — каже Наталія Кривицька. — Адже до відкриття стаціонарного центру у Варшаві оформлення документів на мобільних комплексах здійснювалось виключно за попереднім записом он-лайн, де потрібно було особисто підтвердити акаунт по номеру телефону (у месенджері) та предʼявити талон перед оформленням безпосередньо співробітникам Паспортного сервісу. У разі виявлення неспівпадіння деяких даних, у наданні послуг було відмовлено.

Після того, як спроба торгувати фейковими талонами не вдалася «підприємці», очевидно, залучили спеціалістів із технічним бекграундом, та в певний час, коли система була навантажена підвищеним попитом,  вдалося не санкціоновано втрутитися у роботу електронних сервісів. Почали надходити численні скарги на роботу деяких електронних систем в цілому, у підприємстві було проведено внутрішні перевірку.

Слідчими з’ясовано, що протиправна діяльність злочинної групи, яку організувала 43-річна мешканка  Сумської області за участі чотирьох своїх знайомих, дійсно перешкоджала громадянам України отримувати талони у електронній черзі для оформлення паспортних документів. Натомість фігуранти кримінальної справи налагодили схему реєстрації в електронній черзі за винагороду у розмірі від 800 до 1500 грн.

Поліцією задокументовано, що злочинна схема функціонувала з червня 2022 року, і за цей час понад 150 громадян України скористалися послугами зловмисників, встановлення реальної кількості осіб, які вимушено скористалися послугами шахраїв триває.

Наразі відкрито кримінальне провадження за ч. 5 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж, вчинені під час дії воєнного стану) Кримінального кодексу України.  За скоєне зловмисникам може загрожувати до 15 років позбавлення волі. Вирішується питання щодо оголошення підозри учасникам злочинної групи. Процесуальне керівництво здійснює Печерська окружна прокуратура.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Державна міграційна служба України вкотре наголошує, що реєстрація в електронній черзі є безкоштовною і закликає не користуватися послугами шахраїв. Всі факти несанкціонованого втручання в роботу електронних систем ДМС документуються та направляються до компетентних правоохоронних органів України для вжиття відповідних заходів реагування.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-11-09 02:56:41