Львівський портал

Військовий облік на Львівщині: що треба знати мешканцям і підприємствам

Вести військовий облік працівників в Україні зобов’язані не лише державні органи й структури, а й всі приватні підприємства та організації. За цим процесом стежать в кожній області, зокрема на Львівщині, де до кінця 2024 року проведуть 67 перевірок. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської ОВА.

Військовий облік є частиною мобілізаційної підготовки держави, що передбачає фіксацію, накопичення та аналіз людських мобілізаційних ресурсів за військово-обліковими ознаками.

Система військового обліку – це злагоджена структура державних органів, підприємств, установ та організацій, яка займається веденням військового обліку. Вона функціонує з використанням автоматизованих процесів та відповідних баз даних (реєстрів), встановлених законодавством.

В державних органах, підприємствах, установах та організаціях ведуть персональний військовий облік, у якому вказують дані про військовозобов’язаних та резервістів за місцем їхньої роботи (служби) або навчання. За організацію такого військового обліку відповідальні керівники.

Військовий облік таких осіб за призначенням поділяють на загальний та спеціальний:

  • на загальному військовому обліку перебувають військовозобов’язані та резервісти, які не заброньовані за державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями на період мобілізації та на воєнний час;
  • на спеціальному військовому обліку перебувають військовозобов’язані, які відповідно до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» заброньовані за державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями на період мобілізації та воєнного часу.

В областях України створюють обласну та районні комісії, які перевіряють стан військового обліку в державних органах, місцевих адміністраціях, на підприємствах, в установах та організаціях області. Головами цих комісій є заступники голів обласних і районних адміністрацій.

До складу таких комісій входять представники мобілізаційних підрозділів, підрозділів охорони здоров’я та освіти державних адміністрацій, представники ТЦК та СП, поліції, місцевих рад, а також підприємств і установ за згодою. Вони проводять перевірки, за результатами яких створюють акти.

«Вести військовий облік повинні всі організації, підприємства та установи незалежно від форми власності. Кожна структура повинна подавати цю інформацію про своїх працівників. За порушення цих вимог підприємство несе відповідальність. Львівська обласна державна адміністрація запланувала на 2024 рік провести 67 перевірок на території області, з яких вже перевірено 35 підприємств», – додав керівник апарату Львівської ОВА Тарас Грень.

Наприкінці року, зважаючи на результати перевірок, в областях аналізують стан військового обліку. На початку наступного року голови військових адміністрацій видають розпорядження, яким затверджують плани перевірок, склад комісій, а також аналіз стану військового обліку та завдання для забезпечення його функціонування на весь рік.

Ці розпорядження можна переглянути на офіційних сайтах військових адміністрацій.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-09-16 11:38:38