Україна і світ

Війська РФ використовують тактику ІДІЛ при мінуванні територій України – Держдеп США

Російські окупаційні війська використовують тактику терористів ІДІЛ під час замінування територій України.

Про це заявив представник Державного департаменту США, менеджер у справах Європи Майкл Тірре на брифінгу Гельсінської комісії американського Конгресу.

Посилаючись на дані від української сторони, він повідомив, що солдати РФ цілеспрямовано мінують будинки, дитячі іграшки та навіть тіла вбитих.

Тірре зазначив, що подібну тактику використовували терористи ІДІЛ в Іраку та Сирії.

– Жахливе використання вибухових пристроїв російськими військовими нагадує тактику бойовиків ІДІЛ в Іраку та Сирії, де терористи намагалися вбити стільки цивільних, скільки можливо, щоб люди боялися повертатися до своїх домівок, – наголосив він.

За словами представника Держдепу, на наявність вибухонебезпечних пристроїв, мін потрібно перевірити більш ніж 160 тис. кв. км території України. І це лише попередня оцінка.

– Це територія розміром приблизно з Вірджинію, Меріленд і Коннектикут разом узяті, – заявив він.

Тірре з посиланням на міжнародних експертів уточнив, що величезна кількість російських боєприпасів, що не розірвалися (від 10% до 30%), залишатиметься в землі протягом наступних років. А тому розмінування України буде найбільшим викликом для саперів із часів Другої світової війни.

Тірре додав, що розмінування територій є першочерговим завданням уряду України. Над цим уже працюють вибухотехніки ДСНС, Національної поліції України та інших відомств. З березня українські фахівці знайшли та знищили понад 500 тис. вибухонебезпечних предметів.

За словами представника Держдепу, команд для розмінування в Україні наразі недостатньо через величезну площу мінного забруднення. Саме тому США хочуть посилити допомогу в сфері підготовки саперів та надання додаткового обладнання.

Держдепартамент США виділив $91,5 млн на допомогу Україні з розмінуванням у 2023 році. Кошти спрямують на навчання саперів, надання обладнання, забезпечення роботи команд з розмінування.

За даними Тірре, Україна наразі має понад 200 груп із розмінування, до яких входять більш ніж 1 тис. співробітників. У планах – збільшити цю кількість до 400 груп.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Держдеп США

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-12-09 11:58:44

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин