Україна і світ

Війна рф проти України стала геополітичним землетрусом. Однак ЄС не піддається шантажу рф — Жозеп Боррель

російське вторгнення в Україну стало геополітичним землетрусом, що, зокрема, спричинило серйозну енергетичну кризу в ЄС. Однак, незважаючи на залежність Європи від імпорту російського палива, євроспільнота не піддалася шантажу путіна.

Про це на своїй сторінці на сайті Європейської служби зовнішніх дій написав Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

«Нам вдалося заповнити прогалину та завершити важливі реформи, щоб прискорити наш енергетичний перехід. Вони матимуть значний геополітичний вплив», — йдеться у дописі Високого представника ЄС.

Ця війна, як пише Жозеп Боррель, вже спричинила десятки тисяч смертей в Україні та численні військові злочини, скоєні російськими військами. Не зумівши підкорити Україну, володимир путін вирішив знищити її, зокрема її енергетичну інфраструктуру, щоб змусити її жителів жити в холоді та темряві цієї зими.

Ця війна також спровокувала серйозну енергетичну кризу в Європі через використання росією енергетичної зброї. путін, очевидно, вважав, що сильна залежність ЄС від імпорту російської викопної енергії, зокрема газу, дозволить розділити ЄС, не дозволяючи йому активно підтримувати Україну. Тому ще у 2021 році путін почав обмежувати постачання російського газу до ЄС, незважаючи на існуючі довгострокові контракти між російськими постачальниками та європейськими споживачами. Потім очільник кремля посилив політику шантажу після 24 лютого 2022 року.

«Незважаючи на енергетичну кризу, ми не піддалися шантажу володимира путіна, і країни ЄС залишилися єдиними, рішуче підтримавши Україну», — наголошує Жозеп Боррель.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Країни-члени ЄС вжили різних короткострокових заходів для полегшення труднощів домогосподарств і підприємств. Також ухвалили рішення про ембарго на російське вугілля з серпня минулого року і на російську нафту з грудня минулого року, що супроводжується обмеженням ціни на експорт російської нафти в інші країни — це вже призвело до значного зниження доходів росії від продажу викопного палива.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-01-03 09:48:49