Україна і світ

Відзначений у багатьох країнах: мутант Омікрона Центавр (BA.2.75) викликає серйозне занепокоєння вчених

Швидко мінливий коронавірус породив ще одного надконтагіозного мутанта Омікрона, який непокоїть вчених, оскільки набирає силу в Індії і з’являється в багатьох інших країнах, включаючи Сполучені Штати.

Вчені кажуть, що варіант, названий Центавром або BA.2.75, може швидко поширюватися і обходити імунітет від вакцин та попередньої інфекції.

Правда, поки неясно, чи може він викликати більш серйозне захворювання, ніж інші варіанти Омікрону, включаючи всесвітньо відомий BA.5.

Занепокоєння експертів викликає велика кількість мутацій, що відокремлюють Центавр від попередників Омікрона. За словами вчених, деякі з цих мутацій знаходяться в областях, пов’язаних з шиповидним білком, і можуть дозволити вірусу більш ефективно зв’язуватися з клітинами.

Ще одна проблема полягає в тому, що генетичні зміни можуть полегшити вірусу можливість обходити антитіла — захисні білки, що виробляються організмом у відповідь на вакцину або інфекцію.

Але експерти кажуть, що вакцини та бустери все ще є найкращим захистом від важкої форми Covid-19.

Відзначається, що восени, ймовірно, США побачать оновлені склади розроблюваної вакцини, націлені на більш свіжі штами Омікрону.

Експерти відзначають, що BA.2.75 – ще одне нагадування про те, що коронавірус постійно розвивається й поширюється.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Ми хотіли б повернутися до допандемічного життя, але нам все одно потрібно бути обережними, оскільки зараз ми живемо з більш високим рівнем ризику, ніж раніше, підкреслюють експерти.

коронавирус
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-11 12:43:54

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин