Україна і світ

Відпочинку не буде: в деяких регіонах України перенесли осінні канікули

Попри повномасштабну війну в Україні школярі традиційно розпочали навчання 1 вересня.

У тих областях, де ситуація більше безпечна, діти почали ходити на очне навчання, проте у більшості регіонів України навчання проходить у дистанційному або змішаному форматі.

Традиційними залишилися і канікули. Кожен навчальний рік складається з двох семестрів, кожен з яких ділиться на дві чверті. Зазвичай після кожної чверті починаються канікули.

У 2022 році осінні канікули триватимуть від 24 до 30 жовтня, але не всюди. Варто зазначити, що у кожній області дати канікул можуть бути різними (це залежить від рішення адміністрації кожного навчального закладу).

У деяких українських містах вирішили відмовитись від осінніх канікул, об’єднавши їх з зимовими. Де відбудеться перенесення канікул та коли діти підуть на заслужений відпочинок – далі у матеріалі Фактів ICTV.

Чому змінюються дати канікул 2022

Варто зазначити, що рішення про перенесення канікул 2022/2023 в міських управліннях освіти ухвалюють після отримання рекомендацій від обласних департаментів освіти.

Перенесення осінніх канікул цього року відбулося через кілька важливих причин:

  • погодні умови восени більш сприятливі для навчання;
  • через ворожі ракетні обстріли енергосистем у низці областей України потрібно економно споживати електроенергію;
  • безпекову ситуацію.

Де скасували осінні канікули 2022

Львів. Тут вирішили перенести осінні канікули та об’єднати їх з зимовими.

Це роблять для того, щоб діти навчались, коли надворі ще тепло, і можна частково зекономити електроенергію.

– Допоки на вулиці хороша погода, будемо пропонувати нашим школам перенести на пізніше осінні канікули. Наразі маємо у місті усі умови для того, аби продовжувати повноцінне навчання і при цьому зекономити енергоносії, тому маємо використати таку можливість, – пояснює керівник управління освіти Львова Андрій Закарлюк.

На Львівщині ворог зруйнував дві електропідстанції, тому ситуація зі світлом вкрай непроста.

Рівне. Тут теж вирішили об’єднати осінні канікули з зимовими. Попередньо школярі підуть на відпочинок з 26 грудня 2022 до 22 січня 2023 року.

Таку новину повідомили у пресслужбі міської ради міста Рівне 19 жовтня.

Тернопільська область. Рішення перенести канікули тут ухвалили не усі, а лише деякі громади та навчальні заклади.

– З 24 жовтня не всі навчальні заклади Тернопільщини йдуть на канікули. Кожна школа самостійно приймає рішення про структуру навчального року. Є деякі громади і навчальні заклади, що прийняли рішення відправити дітей на канікули, а інші – навпаки продовжити освітній процес.

У другому випадку діти підуть на відпочинок вже взимку. До п’ятниці, 21 жовтня, всі мають повідомити нас про своє рішення. І вже тоді ми будемо знати, у яких громадах навчаються і далі, а в яких – відпочивають, – каже директорка департаменту освіти та науки Тернопільської ОВА Ольга Хома.

Київська область. У Переяславській громаді, осінні канікули 2022 в школах також вирішили скасувати. Їх об’єднають з зимовими, які триватимуть чотири тижні.

Так, зимові канікули триватимуть з 19 грудня 2022 року по 13 січня 2023 року, а весняні – поки що залишаються без змін.

Про це повідомив керівник відділу освіти Петро Ярмоленко.

У Білій Церкві також вирішили відмовитись від проведення осінніх канікул. Відповідно, взимку школярі відпочиватимуть довше. Про це повідомив начальник освіти та науки Білоцерківської міської ради Юрій Петрик.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Наразі невідомо, яка ситуація з осінніми канікулами 2022 буде в інших українських школах. Є велика ймовірність, що в інших містах та регіонах осінній відпочинок школярів також перенесуть.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-10-20 18:46:56

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин