Україна і світ

Відбувся перший випуск офіцерських курсів «‎Вишкіл капітанів» Сил територіальної оборони ЗСУ

Шістдесят офіцерів завершили навчання в пілотному проєкті Сил територіальної оборони ЗСУ «‎Вишкіл капітанів». Півтора місяця командири рот, взводів і офіцери штабів батальйонів з усіх регіонів країни вивчали процедури ухвалення військових рішень, ділилися бойовим досвідом і поліпшували свої лідерські навички.

Програма навчання складалася з трьох етапів.

  • Загальні доктрини: лідерство у військових колективах, основи бою.
  • Планування дій рот за процедурами країн НАТО. Планування наступального бою, оборонного та планування дій роти ТрО під час стабілізаційних дій.
  • Опанування питань дій батальйону в наступі та в обороні за процедурами, які використовують в арміях провідних країн світу.

Наприкінці вишколу слухачі склали іспит, про що розповів академічний керівник курсу полковник Дмитро  Музиченко.

— У нас з’явилися шістдесят офіцерів, які під час планування дій своїх підлеглих, своїх командирів, своїх штабів зможуть використати ті процедури, які є достатньо серйозними, достатньо обґрунтованим, достатньо підготовленими, зокрема методично. І сумісність із партнерами також було закладено в наш курс для спільного виконання бойових та інших завдань у майбутньому.

Один із найкращих курсантів вишколу  —  Євген. Ми не можемо показувати його обличчя, бо батьки чоловіка нині перебувають на тимчасово окупованій території. Але цей хлопець, колишній фінансист у цивільному житті, під час повномасштабного вторгнення був і командиром зенітно-ракетно-артилерійського взводу, і заступником командира роти вогневої підтримки, служив на штабних посадах, брав участь у розробленні плану контрнаступу, коли звільнили північ Харківщини. Каже, на вишколі закріплював свої знання.

Перед початком вишколу з вояків тероборони відібрали чоловіків, які стали інструкторами, позаяк навчалися вони у Великій Британії. Один з інструкторів —  Ігор Степанченко.

— Учні були максимально мотивовані. Залишалися тут до десятої години вечора й потім працювали вдома, через що була й максимальна віддача в навчанні. Ми започаткували тут також курс обміну досвідом бойових дій, і не тільки між ротами та батальйонами. Це дуже важливо.

Протягом курсу тривало наскрізне оцінювання як слухачів, так і інструкторів. Найкращий інструктор курсу отримав перехідну нагороду — шаблю командира УНР.

Наступного року проєкт «‎Вишкіл капітанів» продовжать. У січні почне навчання наступний курс, а надалі в планах, щоб таке навчання пройшли всі командири територіальної оборони, каже заступник Командувача Сил ТрО, Герой України бригадний генерал Сергій Собко.

— Перемагає не зброя, не техніка. Перемагають люди. І люди воюють,  а не зброя і техніка. Ну і, звичайно, має значення те, наскільки ефективна ця зброя в руках людей, наскільки якісно вони підготовлені. Люди, які прибули в сили тероборони — це люди, які не мали досвіду й підготовки, це були цивільні люди.  Щоб їх навчити воювати, ми використовуємо всі наявні бази підготовки ЗСУ, відправляємо наших вояків на навчання за кордон, у ті навчальні центри, які пропонують нам партнери. І разом із цим ми започаткували цей вишкіл.

Курс відбувся за підтримки благодійних фондів Spirit of America («Дух Америки»), «Повернись живим» та уряду Великої Британії, який допоміг з підготовкою інструкторів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Сили територіальної оборони

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-12-11 20:41:52