Україна і світ

Вибух у Мачулищах: Лукашенко розповів про диверсію на аеродромі

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що диверсію на аеродромі в Мачулищах начебто спланували СБУ та ЦРУ.

Про це повідомляє Белта.

За словами білоруського диктатора, начебто українська та американська спецслужби розробили цю спецоперацію та підготували “терориста”.

Зараз дивляться

А терористом, як повідомив Лукашенко, є росіянин, який має і російський, і український паспорти.

– Народився у Кривому Розі, жив у Криму. Родичі в Австрії деякі, деякі залишились у Києві. Він був завербований спецслужбою України у 2014 році. Айтівець або добре знається на IT-технологіях. Готувався для здійснення терористичних актів, – розповів Лукашенко.

За його словами, диверсанти обрали маленький безпілотник, інакше системи стеження великий дрон би виявили.

– Цей маленький безпілотник продається в наших магазинах. Китайського виробництва. Ми встановили, що його спочатку продали у США, а потім він повернувся в Україну, – заявив Лукашенко.

За його словами, нібито в Україні були навчені люди, які керували двома безпілотниками.

– Було здійснено цей теракт. На щастя, літак не зазнав якихось значних ушкоджень, крім, як кажуть, подряпин і однієї пробоїни, які військовому літаку не заважають виконувати обов’язки. Ми вам показували, – розповів Лукашенко.

Водночас самопроголошений президент Білорусі заявив, що попри нібито незначні пошкодження, росіяни забрали літак на обслуговування. А Білорусь зі свого боку попросила надіслати інший літак.

Нагадаємо, що 26 лютого на аеродромі Мачулищі пролунали вибухи.

Розслідувачі проєкту Беларускі Гаюн із посиланням на джерела повідомили, що два дрони атакували російський літак А-50. А силовикам вдалося знайти сумку з пультами управління від безпілотників.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Відповідальність за диверсію за себе взяла опозиційна білоруська організація BYPOL. Внаслідок вибухів пошкоджена передня та задня частини літака, зокрема, авіоніка та радіолокаційна антена.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-03-07 16:45:00