Львівський портал

Верховний Суд повернув забудовнику право на земельну ділянку у Лисиничах

Верховний Суд скасував рішення апеляційного суду, що визнавав недійсними торги за оренду 1,64 га землі в Лисиничах біля Львова. Орендатором є ПП «Еко Україна», однак прокуратура стверджувала, що оцінку землі провели з порушеннями. Про це пише Zaxid.net. 

Зокрема, йдеться про ділянку площею 1,64 га в урочищі «Свинна-2» в селі Лисиничі біля Львова. Ще до приєднання села до Львівської ОТГ у березні 2018 року Лисиничівська сільська рада дозволила скласти проєкт землеустрою щодо відведення земельних ділянок в урочищі для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку, а згодом передати землю в оренду через онлайн-аукціон.  

Так, у жовтні цього року сільрада цей проєкт землеустрою затвердила і зареєструвала на ділянку 1,64 га право власності. Вже у 2019 році на земельних торгах право оренди цієї ділянки на 10 років придбало ПП «Еко Україна». За рік компанія мала сплачувати в бюджет сільради 54 тисячі гривень. 

Після приєднання Лисиничів до Львівської ОТГ міська рада Львова зареєструвала за цією ділянкою право власності, а прокуратура звернулась в суд, стверджуючи, що земельні торги провели без технічної документації з нормативної грошової оцінки цієї землі, вартість якої становить близько 64 мільйони гривень. 

Тоді у жовтні 2022 року Господарський суд у задоволенні позову прокуратури відмовив, однак Західний апеляційний господарський суд у березні 2023 року це рішення скасував, визнав недійсним договір оренди та повернув землю в розпорядження Львівської міськради. 

Приватне підприємство «Еко Україна» вирішило оскаржити цю постанову в касації. Відтак Верховний Суд не знайшов підстав для визнання недійсними результатів аукціону та їх скасування, тому скасував постанову апеляції та змінив рішення Господарського суду. Це рішення остаточне і оскаржити його не можна. 

За даними аналітичної системи YouControl, ПП «Еко Україна» зареєстроване у 2011 році у Львові, основною діяльністю якого є будівництво нежитлових і житлових будівель. Власником цієї фірми є мешканка Трускавця Наталія Дубик. Директором фірми вказаний львівʼянин Ярослав Бандура. До 2021 року співвласником ПП «Еко Україна» також був депутат Львівської міськради від «Європейської Солідарності» Остап Доскіч. 

Як повідомляв Львівський портал, у травні 2023 року прокуратура повернула у комунальну власність громади Львова земельну ділянку вартістю майже 64 мільйони гривень.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.  

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-25 10:02:51