Україна і світ

Веганське меню на Новий рік 2025: найкращі рецепти


Оскільки вегани не вживають продуктів тваринного походження, Факти ICTV пропонують ідеї для веганського новорічного столу 2025. Це у нас буде рік Зеленої Деревʼяної Змії!

Легкі та прості страви обов’язково додадуть енергії та сподобаються всім.

Веганське меню на Новий рік 2025: рецепти смачних страв

Веганське меню на Новий рік – це можливість створити легкі, корисні та водночас святкові страви. Різноманіття рослинних інгредієнтів дозволяє експериментувати зі смаками та текстурами. Таке меню стане чудовим вибором для тих, хто прагне розпочати рік з гармонії та турботи про себе і близьких.

Салат із буряка, білих грибів і авокадо

Фото: Unsplash

Цей салат просто насичений антиоксидантами, багатими на клітковину овочами та корисними ненасиченими жирами. Найскладніше в приготуванні – запікання грибів. Але результат просто вражає.

Інгредієнти на дві порції:

  • білі гриби – 4 капелюшка
  • лимонний сік – 1 ст. л.
  • оливкова олія – 3 ст. л.
  • цибуля шалот – 1 шт.
  • пекінська капуста – 100 г
  • відварений буряк – 100 г
  • авокадо – 2 шт.
  • лаваш – 2 листи
  • сіль, чорний мелений перець – до смаку

Приготування

  1. Викладіть капелюшки грибів на деко, посоліть та запікайте в духовці за 160°С 20 хвилин.
  2. Приготуйте заправку. Збийте лимонний сік, оливкову олію, дрібно нарізану цибулю шалот, сіль та перець.
  3. Вимите та обсушіть листя капусти, розкладіть на тарілки. Зверху викладіть авокадо, нарізаний смужками буряк, підсушені шматочки лаваша та гриби, нарізані тонкими скибочками. Подавайте з заправкою.

Веганський салат Цезар

Фото: Unsplash

Думаєте, що приготувати на Новий рік 2025? Веганську альтернативу класичного Цезаря з заправкою, що не містить яєць. Головна порада: приготуйте вдвічі більше заправки та зберігайте її в герметичному контейнері у холодильнику для наступної порції салату.

Інгредієнти на одну порцію

  • салат ромен – 150 г
  • білий хліб – 2 шматочки
  • оливкова олія – 1-2 ст. л.
  • сіль, чорний молотий перець – до смаку

Для заправки:

  • оливкова олія – 1 ст. л.
  • лимонна цедра – 1 ч. л.
  • лимонний сік – 1 ч. л.
  • діжонська гірчиця – 1 ст. л.
  • каперси – 2 ч. л.
  • часник – 1 невеликий зубчик
  • сіль та чорний мелений перець – до смаку

Приготування

  1. Підготуйте всі інгредієнти, салат вимийте та ретельно обсушіть. Це можна зробити паперовими рушниками.
  2. Наріжте хліб невеликими кубиками.
  3. Розігрійте 1-2 ст. л. оливкової олії та обсмажте хліб до легкої золотистої скоринки. Зніміть з вогню.
  4. Приготуйте веганську заправку. Вона така ж кремова та пікантна, як і традиційна. Покладіть у блендер всі інгредієнти та змішайте на високій швидкості.
  5. Порвіть листя салату руками. Влийте 2-3 ст. л. соусу та перемішайте. Додайте сухарики.
  6. Влийте ще 3-4 ст. л. заправки і перемішайте салат.

3. Веганські тортильї

Фото: Unsplash

У меню на Новий рік 2025 для веганів можна додати корисні канапки: ніжний соус та м’яка сочевиця – доволі ситна начинка, а підсмажена скоринка тортільї додасть хрускоти кожному шматочку. Щоб прискорити процес, приготуйте сочевицю напередодні. Залишиться тільки зібрати канапку.

Інгредієнти на 8 порцій

  • тортильї – 8

Для начинки:

  • варена зелена сочевиця – 2 склянки
  • оливкова олія першого віджиму – 1 ст. л.
  • цибуля – 1 шт.
  • зубчики часнику – 2 шт.
  • томатна паста – 3 ст. л.
  • гострий перець – 1 ч. л.
  • мелений кмин та коріандр – 1/2 ч. л.
  • гуакамоле, листя зеленого салату, сіль – до смаку
  • олія – для смаження

Приготування

  1. Почніть з начинки: у великій пательні на середньому вогні розігрійте олію. Додайте дрібно нарізану цибулю і готуйте  приблизно  6 хвилин.
  2. Додайте часник і готуйте до появи аромату ще хвилину.
  3. Потім додайте томатну пасту та гострий перець та готуйте, доки томатна паста злегка не потемніє.
  4. Додайте кмин, коріандр і сіль. Потім – сочевицю і півтори склянки холодної води.
  5. Готуйте, час від часу помішуючи суміш, приблизно 5 хвилин. Додайте ще 1 ст.л., якщо пательня стане засухою.
  6. Підсушіть тортильї, потім покладіть у центр кожної щедру порцію сочевиці, додайте гуакамоле, листя салату. За бажанням можна покласти також помідори чері.

Хрустка картопля

Фото: Unsplash

Хрустка картопля може бути прекрасним веганським варіантом для святкового столу. Ось рецепт, який можна приготувати на Новий рік 2025.

Інгредієнти на дві порції

  • картопля середнього розміру  – 0,5 кг
  • часнику – 4-5 зубчиків
  • майоран, орегано, розмарин – по дрібці
  • сіль, чорний мелений перець, олія – до смаку

Приготування

  1. Добре помийте картоплю, промийте і обсушіть.
  2. Розріжте картоплю на 4-8 частин. Покладіть нарізану картоплю в поліетиленовий пакет, додайте прянощі і олію та добре струсіть.
  3. Покрийте деко пергаментним папером, викладіть картоплю шкіркою вниз та запікайте за 180 °C протягом 30-40 хвилин до золотистої скоринки.
  4. Готову картоплю можна подавати з заправкою для веганського салату Цезар.

Веганські шоколадні трюфелі

Фото: Unsplash

Меню на Новий рік 2025 неможливо уявити без солодощів. Цей веганський десерт лише з трьох інгредієнтів, тож приготувати його дуже просто. Зазвичай шоколадні трюфелі містять жирні вершки, але їх можна замінити на кокосове молоко, смак вийде неперевершеним.

Інгредієнти на чотири порції

  • темний шоколад (72% какао або більше) – 100 г
  • несолодке кокосове молоко – 1 банка
  • кокосова стружка – до смаку

Приготування

  1. Натріть половину порції шоколаду, змішайте з кокосовим молоком, поставте на вогонь та доведіть до кипіння.
  2. Зніміть з вогню, накрийте рушником і дайте постояти 5 хвилин, потім перемішайте, допоки маса не набуде однорідного стану.
  3. Через 30 хвилин зробіть з маси кульки, викладіть на пергамент та поставте в холодильник.
  4. Решту шоколаду покладіть у миску та розтопіть (наприклад, у мікрохвильовці на високій потужності), аж доки він розплавиться і стане однорідним.
  5. Занурюйте кульки в шоколад, відбиваючи надлишки.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За бажанням посипте підсмаженою кокосовою стружкою. Смачного!

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-19 15:54:00