Україна і світ

Вчився користуватись NLAW на відео в YouTube: як герої з Ірпеня зупинили ворога


Вчився користуватись NLAW на відео в YouTube: як герої з Ірпеня зупинили ворога

Героїчно обороняв Ірпінь у перші місяці війни разом із воїнами ЗСУ і ТрО – “Той самий підрозділ”. Туди увійшли люди різних професій, і не завжди з військовим досвідом.

– Взяв NLAW 25 кг один, другий – і 10 км за танком біжить. Танк тікає, він за ним біжить. … Ми в бензовоза лупанули, і в “беху” лупанули, а танк начав тікать за церквою.

Володимир, із позивним Белаз- професійний військовий і один із найдосвідченіших серед цих добровольців. Але й сам багато чому навчився під час оборони Ірпеня – у групі швидкого реагування довелося стати “NLAW-щиком”. Короткий інструктаж провели бійці 80-ої бригади, решту вже пізніше дізнавався з Youtube, розповідає Володимир.

Частина бійців підрозділу були знайомі раніше і домовилися, якщо почнеться велика війна – будуть разом захищати Україну. Максим Роєнко, інженер з кібер-безпеки, без будь-якого військового досвіду. Після звільнення Київщини Максим повернувся до мирної професії, та готовий у будь-який момент знову взяти в руки автомат і згадати своє псевдо Мad Мах.

– Я розумію, що я не військова людина. Може десь там в якійсь мірі я був і тягарем для підрозділу. Але я робив те, що міг робити. Десь поїхати, десь провести, десь там іще щось. Я розумів, що у мене немає настільки тих навичок, щоб іти далі воювати.

Ще один Максим, з позивним Банзай, до 24 лютого був приватним підприємцем в Ірпені. Та чоловік мав досвід військової служби, активно займався спортом, записався у тероборону, а за день до початку повномасштабної війни купив мисливський нарізний карабін М-4. Він вивіз сім’ю на захід України, і попри вмовляння рідних залишитися – повернувся до побратимів.

– Потрібно, кажу, перше [захистити] Київ. Це їхня стратегічна ціль №1 на той момент…  Я знаю місцевість, [треба] зупинити їх в Ірпіні у вуличних боях. Якщо ні – відійти за річку Ірпінь. Там хороші позиції, радянські ще ДОТи залишилися. Можна там тримати оборону. 

Чоловік ледь не втратив око – від вибуху російської міни його врятували тактичні окуляри й дерево. Після звільнення Ірпеня вирішив залишитися на військовій службі і нині боронить Україну. 

– І саме така відвага і згуртованість наших простих людей дозволила вистояти і втримати ворога не лише поблизу столиці, але й у інших областях, – переконаний Павло Нетьосов з позивним Цитадель. Кожен щось таке робив, і воно склалося в єдину, знаєте, монолітну таку скалу, об яку рашисти зламали собі зуби. 

До 24 лютого він був співробітником Національного військово-історичного музею ЗСУ, а з 2014 року брав участь у пошуку тіл наших загиблих воїнів на тимчасово окупованих територіях і створював Стіну пам’яті. У нашій майбутній перемозі України Павло та усі його побратими не сумніваються ні на мить. Та шлях до неї буде важким, і нам вкрай необхідна ще більша допомога партнерів. 

– Вони підтримують нас грошима, вони підтримують нас зброєю, вони підтримують нас словами. І вони кажуть: боріться. Як ми можемо не перемогти? Це наш обов’язок. Ми повинні подолати це зло. Інакше Росія може взагалі поставити крапку на цьому світі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-09 13:18:39