Вчені виявили, як незбиране молоко та молочний жир впливають на ліпідний обмін
Згідно з новим дослідженням китайських вчених, тривале споживання незбираного молока та молочного жиру не призводить до суттєвого збільшення маси тіла або вмісту ліпідів у крові.
Дослідження було опубліковано в журналі iMeta.
Молоко як продукт харчування
Молоко є основним продуктом харчування для понад 6 млрд людей у світі.
Попередні дослідження показали, що дієти з високим вмістом насичених жирів можуть збільшити ризик серцево-судинних захворювань.
Однак нові результати свідчать, що молочні жири не завдають шкоди організму.
Експеримент на мишах
Для дослідження вчені провели семитижневий експеримент на мишах, розділивши їх на дві групи: одну годували нормальною їжею, а іншу тримали на дієті з високим вмістом жиру.
Обидві групи щодня отримували порції незбиране молока або молочний жир, еквівалентні споживанню понад 2 л молока або 100 г молочного жиру людиною щодня протягом п’яти років.
Результати показали, що жодний з продуктів суттєво не вплинув на вагу тіла гризунів та рівень ліпідів у крові.
Ба більше, дослідники дізналися, що це позитивно вплинуло на кишкову мікробіоту завдяки збільшенню ключових бактерій і метаболітів, пов’язаних з регуляцією ліпідів.
За думкою науковців, результати цієї роботи можуть бути корисними для дієтологів і лікарів під час розробки рекомендацій щодо харчування.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Джерело: English News
Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-01-02 18:23:00