Україна і світ

Вчасно виявити небезпечне захворювання: як безкоштовно перевіритися в Києві на вірус гепатиту

Як в Києві безкоштовно і швидко можна перевіритися на вірус гепатиту, який при своєчасному виявленні не призводить до складних наслідків здоров’я.

Про це сьогодні, 29 липня, у Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами розповіла директор Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

Валентина Гінзбург нагадала, що гепатит – це захворювання печінки, як правило, вірусного походження. Наразі існує п’ять основних типів вірусів гепатиту: А, В, С, D і Е.

Особливо небезпечні гепатити В і С – саме вони є найбільш поширеною причиною цирозу і раку печінки.

Фахівці виділяють наступні основні ризики заразитися вірусним гепатитом:

  • переливання інфікованої крові або її компонентів;
  • вживання наркотиків ін’єкційно та інтраназально;
  • інвазивні медичні та немедичні маніпуляції з використанням забрудненого інструментарію (хірургічні втручання, стоматологічні процедури, гемодіаліз, татуювання, пірсинг, манікюр тощо);
  • вертикальна передача від матері до дитини (стосується більше вірусного гепатиту В);
  • побутовим шляхом (в результаті спільного використання зубних щіток, лез для гоління та інших індивідуальних засобів гігієни, які можуть містити сліди крові);
  • статевим шляхом під час незахищених статевих контактів.

Відзначається, що вірусні гепатити не мають гострого перебігу і виражених ознак. Більшість хворих дізнається про те, що інфіковані, коли хвороба вже справила значний вплив на печінку.

За оцінками експертів, на гепатит С страждають понад 1,5 млн українців. Знають про свій статус близько 82 тис. Таким чином, більше мільйона наших співвітчизників не здогадуються про хворобу, яка руйнує їх зсередини, і втрачають дорогоцінний час для початку лікування і мимоволі заражають інших, зазначила Валентина Гінзбург.

Тим часом, запевнила вона, дізнатися про захворювання зовсім нескладно. Для цього необхідно здати спеціальний аналіз крові. Зробити це можна навіть у свого сімейного лікаря або в будь-якому іншому закладі охорони здоров’я Києва.

Перевірка швидкими тестами, якими комунальні медзаклади забезпечені в достатній кількості, триває близько 15 хвилин. Тестування – абсолютно безкоштовне.

У разі виявлення антитіл до вірусних гепатитів, буде зроблений ще один аналіз крові для підтвердження або спростування хвороби методом ПЛР.

На сьогодні існують новітні препарати ефективного лікування, і за умови своєчасно розпочатої терапії більше 90% хворих на гепатит С одужують протягом трьох місяців.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Києві лікування проводять новітніми безпечними препаратами на безоплатній основі, підкреслила Валентина Гінзбург.

гепатит
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-29 11:54:37