Україна і світ

Варшава вимагатиме від Берліна репарацій на суму у понад $1,5 трлн

Польща офіційно звернеться до Німеччини з вимогою про виплату воєнних репарацій за завдану країні шкоду під час Другої світової війни.

Про це заявив у лідер правлячої партії Право і Справедливість Ярослав Качинський перед презентацією рапорту про втрати, яких зазнала Польща внаслідок агресії та окупації нацистського Третього Рейху у період Другої світової війни.

— Сьогодні у Королівському замку у Варшаві буде остаточно ухвалено та оголошено рішення про те, що Польща звернеться (до Німеччини, – Ред.) про виплату воєнних репарацій, про відшкодування за все, що німці зробили в Польщі протягом 1939 – 1945 років,- заявив Качинський.

Він зізнався, що очікує негативної реакції з боку офіційного Берліна на це рішення, але додав, що за такі справи часом треба боротися багато років.

— Ми не обіцяємо швидкого успіху. Ми лише кажемо, що це – польський обов’язок, це – усунення певного недоліку, певної прогалини у нашій діяльності як суверенної держави. І ми, нарешті, повідомляємо про те, про що треба було повідомити вже давно, – підкреслив Качинський.

Крім Качинського у презентації рапорту взяли участь прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, маршалок Сейму РП Ельжбєта Вітек, політики, експерти, активісти та представники ЗМІ.

У Польщі над цим рапортом упродовж п’яти років працювала група експертів на чолі з депутатом Аркадіушем Мулярчиком. Сума репарацій складає понад 6,2 трлн злотих (понад $1,5 трлн станом на 2021 рік).

Нагадаємо, 1 вересня 1939 року нацистські війська за підтримки словацьких вторгнулися на територію Польщі з трьох напрямків, одночасно розпочавши атаку польських аеродромів та військових баз у Балтійському морі. У відповідь на “оборонну операцію”, як її називав Адольф Гітлер, через два дні війну Німеччині оголосили Велика Британія та Франція. Це стало початком Другої світової війни.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Репарація – це повне або часткове відшкодування державою, що розпочала агресивну війну, збитків, що були заподіяні державі, що зазнала нападу.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-01 20:52:21

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин