Україна і світ

В залежності від сорту зерен, кава суттєво покращує пам’ять і когнітивні здібності літніх людей – вчені

Нове дослідження японських учених показало, що біологічно активна сполука тригонелін, яка міститься в кавових зернах, покращує навчання і пам’ять у старечому віці.

Оскільки населення світу старіє, проводиться безліч досліджень різних способів зменшення або запобігання віковому зниженню когнітивних функцій.

Дослідники дедалі частіше звертаються до природних біологічно активних сполук із нейропротекторними властивостями, щоб уповільнити прогресування старіння мозку.

Зараз дивляться

Було вже доведено, що кофеїн, тригонелін і нікотинова кислота (ніацин або вітамін B3) є трьома важливими біологічно активними сполуками в каві. У процесі обсмажування зерен тригонелін розщеплюється до нікотинової кислоти, яка покращує роботу нервової і травної систем, а також стан шкіри.

Однак нове дослідження японських вчених показало, що тригоналін має і свої власні терапевтичні ефекти.

Учені з Університету Цукуба помітили, що тригонелін – алкалоїдна сполука, що міститься у високих концентраціях у кавових зернах, суттєво впливає на когнітивні функції у старіючих мишей.

Проблеми з просторовою пам’яттю, як-от втрата або забування місця розташування предметів, є частим наслідком ушкодження гіпокампу – складної структури мозку, що розташована глибоко у скроневій долі.

У людей обсяг гіпокампу зменшується з віком, що може сприяти віковому зниженню когнітивних функцій.

Мишам з симптомами втрати пам’яті перорально вводили тригонелін у дозі 5 мг/кг/день протягом 30 днів.

Через 30 днів миші пройшли поведінковий тест для вимірювання просторового навчання і пам’яті.

Дослідники виявили, що миші, яким давали тригонелін, демонструють значне поліпшення просторового навчання та пам’яті порівняно з мишами з контрольної групи.

Отримані результати, вважають учені, відкривають двері для розробки нової лікарської сполуки для лікування або запобігання віковому зниженню когнітивних функцій.

Для тих, хто хоче покращити свою пам’ять за допомогою кави, вчені уточнили, що  вищі дози тригонеліну містяться в каві сорту арабіка, менші – у робусті. Кава без кофеїну також у своєму складі має невелику кількість цієї біоактивної сполуки.

Джерело: GeroScience

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-10-07 15:13:43