Україна і світ

В яких числах приходить зарплата військовим та чому затримують виплати

Фото: Depositphotos

Заробітна плата – це винагорода, яку роботодавець сплачує працівнику за виконану роботу. 

Українські військовослужбовці, на відміну від найманих працівників, отримують оплату у вигляді грошового забезпечення. 

Як нараховується зарплатня військовим у 2024 році, в яких числах приходять гроші та чому затримують виплати українським бійцям, з’ясовували Факти ICTV. 

Зараз дивляться

Як нараховується зарплатня військовим

На військових не поширюється дія Кодексу законів про працю. Тобто з ними не укладається трудовий договір. Права військовослужбовців регулюються законом Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей.

Розмір грошового забезпечення військового залежить від:

  • посади;
  • військового звання;
  • кваліфікації;
  • тривалості, інтенсивності й умов військової служби.

У 2024 році мінімальна зарплата солдата становить — 20 100 грн, строковики отримують 6 тис. грн, курсанти військових училищ – 2 350 грн, інструктори від 15 до 30 тис. грн.

Додатково можуть застосовуватися надбавки за особливості проходження служби та режим секретності. Також передбачені доплати для військовослужбовців за вчений, науковий ступінь, почесне чи спортивне звання.

Гроші, які отримують військовослужбовці в період дії воєнного стану, мають кілька позицій: щомісячне грошове забезпечення та додаткову винагороду — 30, 50, 70, 100 тис. грн.

Постанова Кабінету міністрів № 168 визначає розмір додаткових грошових виплат на місяць для військовослужбовців:

  • 30 тис. грн — передбачено для тих військових, хто здійснює бойові (спеціальні) завдання у період забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Росії;
  • 50 тис. грн — передбачено для військових, які виконують бойові (спеціальні) завдання у складі органів військового управління, штабів і командування, що здійснюють оперативне управління підрозділами;
  • 70 тис. грн — одноразова винагорода за виконання бойових чи спеціальних завдань у першому ешелоні, на тимчасово окупованих територіях або території РФ (за кожні 30 днів виконання таких завдань);
  • 100 тис. грн — передбачено для військових, які перебувають у зоні активних бойових дій або проходять лікування чи реабілітацію внаслідок отриманої контузії, травми, каліцтва. Також надбавка передбачена для тих, хто потрапив у полон.

Усі ці надбавки виплачуються пропорційно часу виконання таких завдань. Тобто один день на нулі коштуватиме трохи більш як 3 тис. грн.

Премії своєю чергою залежать від звання, посади, тривалості, інтенсивності й умов військової служби, а також кваліфікації та секретності несення служби.

В яких числах надходять гроші 

Зазвичай військовослужбовці отримують оплату на картку банку. Виплати надходять, як і найманим працівникам, у два етапи: у вигляді авансу (з 5 по 15 число) та основної суми (з 25 до початку наступного місяця). Все залежить від військових частин та роду військ. 

Чому затримують виплати військовослужбовцям 

Затримка оплати військовослужбовцям може бути з декількох причин: 

  • відсутність коштів у бюджеті; 
  • неналежно сформовані запити на виплату зарплатні військовими частинами. 

Затримки можуть бути тому,  що відразу в зарплатню включають безпосередньо додаткові виплати стосовно участі в бойових діях чи перебування в зоні бойових дій, а це також потребує певного часу на узгодження. 

Виплати у разі поранення 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У разі поранення військовослужбовця під час бойових дій, він або вона можуть отримати одноразову виплату у 100 тис. грн.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-21 15:59:11