Україна і світ

В умовах відключення світла: як не отруїтися продуктами та стравами на свята


Експерти Центру громадського здоров’я МОЗ України розповіли про зростання випадків харчових отруєнь під час різдвяно-новорічних свят і пояснили, як уникнути такого роду погіршення самопочуття.

Статистика

– Наближаються свята, а з ними і застілля в колі сім’ї та друзів. На столах з’являться різноманітні страви, які потім зберігатимуться в холодильнику в умовах відключень електроенергії, – йдеться в повідомленні.

Якщо харчові продукти та готову їжу неправильно зберігати, їх можуть вражати різноманітні патогенні мікроорганізми, що своєю чергою призводять до отруєнь.

Торік у період різдвяних свят фахівці спостерігали збільшення кількості випадків захворювання на ГКІ (гострі кишкові інфекції): 6 527 випадків у грудні 2023-го – січні 2024-го проти 5 764 випадків ГКІ у грудні 2022-го – січні 2023-го року.

Продукти групи ризику

За словами експертів ЦГЗ, найбільший ризик інфікування патогенами мають такі продукти:

  • сирі яйця;
  • непастеризоване молоко;
  • домашня консервація;
  • сире м’ясо, риба та морепродукти;
  • м’які сири з непастеризованого молока (наприклад, брі, камамбер, сири з блакитними прожилками);
  • кондитерські вироби з кремом.

Як уникнути харчового отруєння

У Центрі сформулювали п’ять порад, які допоможуть запобігти зараженню продуктів мікроорганізмами до і після приготування страв:

  • обов’язково мийте руки з милом перед приготуванням їжі. Регулярно очищайте кухонні поверхні та приладдя;
  • нарізайте сирі та готові продукти на окремих дошках. Заведіть окрему дошку і ніж для м’яса та риби, щоб не забруднювати готові продукти мікроорганізмами, які можуть бути в сирих продуктах;
  • термічно обробляйте сирі продукти перед вживанням. Переконайтеся, що риба або м’ясо добре проварилися, пропеклися або просмажилися перед подачею на стіл і їжею;
  • стежте за тим, щоб продукти були свіжими. Перевіряйте термін придатності продуктів. Якщо вигляд або запах викликають сумніви – викиньте, ризикувати не варто;
  • не залишайте їжу на столі довше двох годин. Після святкування одразу приберіть решту їжі до холодильника, особливо салати з майонезом, кремові десерти та холодець.

У громадських закладах:

  • купуйте продукти харчування в перевірених торговельних мережах і постачальників;
  • обирайте перевірені ресторани або кафе з хорошою репутацією;
  • не соромтеся просити персонал замінити вам страву, якщо її якість викликає сумніви.

Що робити в разі отруєння

– Найбільш уразливими до харчових отруєнь є діти, вагітні жінки, люди похилого віку та люди з ослабленим імунітетом, – зазначають експерти.

Отруєння може проявлятися нудотою, болями в животі, блювотою або діареєю, і мати небезпечні ускладнення з необхідністю госпіталізації через зневоднення, тривалу гарячку або навіть порушення зору.

Якщо ви або ваші близькі, особливо діти, відчули симптоми харчового отруєння, якомога швидше зверніться до лікаря – не займайтеся самолікуванням, закликали експерти.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-12-08 14:11:00